https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Imamović: Novi Pazar neće dozvoliti nikom da naruši njegovu vjekovnu multietničnost - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović: Novi Pazar neće dozvoliti nikom da naruši njegovu vjekovnu multietničnost

Imamović: Novi Pazar neće dozvoliti nikom da naruši njegovu vjekovnu multietničnost

Imamović: Novi Pazar neće dozvoliti nikom da naruši njegovu vjekovnu multietničnost

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, se na današnjem zasjedanju Skupštine Srbije obratio javnosti i upoznao kolege narodne poslanike o nemilom događaju koji se desio u Novom Pazaru od strane pripadnika vojske Srbije. 

U svom izlaganju Imamović je napomenuo da javnost u Srbiji nije pokazala ni malo pažnje za napad na nedužnog taksistu 10. jula ove godine, kojeg su napadači vrijeđali na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Posebno je zabrinjavajuće, kako ističe Imamović, da se čak i prijetnjama ubistvom pojedini pripadnici vojske obračunavaju sa Bošnjacima i još više unose nemir među narodom. 

„Obavješten sam da je vojska pokrenula postupak i očekujem da proces bude transparentan. Način na koji će krivci biti sankcionisani, biće poruka koju će nadlježni organi poslati svima koji imaju ovakve ili slične ideje, ali i ugroženim građanima u Novom Pazaru“, upozorio je Imamović. 

Ono što je takođe istakao poslanik iz redova SDA Sandžaka, jeste da je ovaj incident puno uznemirio građane Novog Pazara, a posebno one na koje su odnosile prijetnje pijanih vojnika. 

„Novi Pazar je generacijama, kroz vijekove strpljivo i pažljivo gradio svoju multietničnost, suživot i toleranciju, i to ni u najtežim trenucima nije narušeno. Građani Novog Pazara neće dozvoliti da se sa tim vrijednostima igra bilo ko, a naročito ne neko, ko je sa dobrodošlicom primljen da radi i boravi u kasarni koja je maltene u centru grada” - pomirljivim tonom je istakao Imamović. 

U svom obraćanju Skupštini, on je izrazio žaljenje zbog još jednog incidenta, koji se desio na džamiji u Nišu, a gdje je ispisan grafit “Ratko Mladić”. 

“Džamija je bila zapaljena u neredima u martu 2004.godine. Od tada je određen cjelodnevni nadzor nad džamijom, a onda se i pored toga desilo lomljenje prozora prije nekoliko mjeseci, a 13.jula je ispisan ovaj grafit. Mediji uglavnom i o ovome ćute”-obavjestio je Imamović. 

Na kraju svog izlaganja Enis Imamović je pozvao kolege poslanike da najozbiljnije shvate ove incidente, jer su direktno nanijeli štetu građanima Srbije druge vjere, a da je država dužna da štiti sve koje u njoj žive, kao i njihova prava i slobode. 

“Ti ljudi kojima su evidentno ugrožena prava su svoji na svome, oni ovdje nisu gosti. Država je dužna da štiti građane Srbije, a mi poslanici smo se i poslaničkom zakletvom obavezali na to”-podsjetio je on. 

Upućen je i poziv Vladi Republike Srbije da se jasno odredi i da saopšti javnosti svoj stav o ovim incidentima, a nadlježne organe pozivam da svoj posao obave brzo, efikasno i transparentno.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP