https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Saradnjom USAID i Vlade Republike Srbije do prve Halal prodavnice u Beogradu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Saradnjom USAID i Vlade Republike Srbije do prve Halal prodavnice u Beogradu

Saradnjom USAID i Vlade Republike Srbije do prve Halal prodavnice u Beogradu

Saradnjom USAID i Vlade Republike Srbije do prve Halal prodavnice u Beogradu

 

Partnerski projekat koji realizuju Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), Vlada Republike Srbije i lokalna Halal Agencija u saradnji sa 6 preduzeća iz jugozapadne Srbije omogućiće otvaranje prve specijalizovane prodavnice prehrambenih proizvoda sa Halal sertifikatom u Beogradu u kojoj će celokupni asortiman biti domaćeg porekla. Otvaranje radnje planirano je za početak 2013. godine.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma u prostorijama Halal Agencije prisustvovali su direktorka Misije USAID u Srbiji Suzan Fric i ministar  u Vladi Republike Srbije dr Sulejman Ugljanin.

“U ime Vlade Srbije, zahvaljujem se Halal agenciji Srbije i Vladi Sjedinjenih Američkih Država na podršci koju su pružali našim malim preduzećima u Srbiji u postupku otvaranja ove prodavnice” izjavio je ministar Ugljanin i dodao „Ne samo da ova prodavnica predstavlja mogućnost da se zadovolje potrebe stanovništva islamske veroispovesti u zemlji, nego je to i svojevrsno ispitivanje koje pokazuje načine otvaranja novih tržišta za naše male kompanije.  Približavamo se ekonomskoj integraciji u Evropu i celokupnom globalnom tržištu. Razvoj kapaciteta za naše kompanije – ne samo velike kompanije nego i male porodične firme -  neophodan je za otvaranje novih tržišta unutar Srbije i van nje”.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji  izmeðu USAID-a, Halal Agencije i  preduzeća okupljenih u klasteru proizvođača hrane “Čuvari tradicije – Pešter, Kopaonik i Golija”, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja je dala svoju punu podršku.

Grupi od šest kompanija članica klastera da izaðu na beogradsko tržište i time uvećaju prihode od prodaje svojih prehrambenih proizvoda. USAID će u okviru obaveza preuzetih potpisivanjem opremiti prodavnicu neophodnom opremom i obezbediti joj moderan vizuelni materijal, dok će Kancelarija finansijski podržati aktivnosti na projektu. Halal agencija će tokom dve godine pomoći preduzećima u marketinškim i promotivnim aktivnostima, kao i da kvalitetom proizvodnje zadrže Halal sertifikat. Halal sertifikat se dodeljuje prehrambenim proizvodima koji su nastali po pravilima koje poštuju pripadnici islamske zajednice, a otvaranje ove prodavnice biće važan korak u naporima klastera “Čuvari tradicije” da izađu na svetsko tržište Halal hrane koje je vredno preko 500 milijardi dolara godišnje. Potencijalno tržište Halal hrane samo u regionu je procenjeno na preko 5 miliona potencijalnih kupaca.





 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP