https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Podsticanje razvoja nedovoljno razvijenih područja - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Podsticanje razvoja nedovoljno razvijenih područja

Podsticanje razvoja nedovoljno razvijenih područja

Podsticanje razvoja nedovoljno razvijenih područja

Govor ministra i predsjednika SDA Sandžaka dr. Sulejmana Ugljanina na konferenciji o Održivom razvoj nedovoljno razvijenih područja Republike Srbije održanoj u Beogradu, Palata Srbije, 07.11.2012. godine.

 

„Podsticanje razvoja nedovoljno razvijenih područja iz perspektive Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja“

 

Poštovane kolege ministri, poštovani gospodine Dežer, Vaše ekselencije, uvaženi predstavnici nerazvijenih opština, gradonačelnici, poštovani predstavnici organizacija i institucija, razvojnih agencija,  donatori, Dame i gospodo, Dragi prijatelji,

Zadovoljstvo mi je i čast da otvrim Konferenciju „Održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja“ i da vas srdačno pozdravim , u ime Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, kao i u svoje lično ime.  Zahvaljujem  Vam što ste se odazvali našem pozivu za ućešće u radu naše završne godišnje konferencije. Održivi razvoj nerazvijenih područja u Srbiji, za nas je vrlo važan strateški projekat koji ima jasan i ostvarljiv cilj.

Na tom projektu svi mi ovde prisutni godinama radimo, Ministri, predsjednici opština, gradonaćelnici, mnoge vladine i nevladine agencije za međunarodnu pomoć, razvojni fondovi ,banke i druge značajne institucije i organizacije, Vlada R.S, EU i UN. Dešava se često da mnogi konkurišu kod istih fondova sa istim projektima,  a da neznaju  jedni za druge. Na ovaj naćin se iskljućuje nepotrebno rasipanje energije i gubljenje dragocjenog vremena. 

Sastali smo se danas da sumiramo dosad postignute rezultate i predstavimo  planove za narednu, 2013 kalendarsku godinu.

Predstavnici nerazvijenih područja, imaće danas priliku, da čuju od nas šta smo i u kojem iznosu ili obimu planirali da uradimo u narednoj kalendarskoj godini u tim područjima.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja je spremna  da bude spona između Vlade Srbije, svih međunarodnih i domaćih donatora, međunarodnih razvojnih agencija  s jedne strane i nerazvijenih opština sa druge. Zato smo se ovde okupili, da na jednom mestu razgovaramo kako da svojim aktivnostima doprinesemo održivom razvoju nerazvijenih područja. Važno je da se međusobno poznajemo, da znamo šta ko radi, kako ne bi došlo do dupliranja ili preklapanja poslova.

U našoj nadležnosti nalazi se 46 opština koje su u četvrtoj grupi, čiji je stepen razvijenosti ispod 60 posto republičkog proseka Tu živi oko Milion građana Srbije .. Naš cilj je da se stvore uslovi za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, da stvorimo stimulativni ambijent za privlačenje investicija, da zaposlimo ljude i da vratimo život u nerazvijene opštine.

Predsjednik srbije Gospodin Nikolić, pozvao je bogate privrednike da investiraju u nedovoljno razvijena područja. To potvrđuje da smo uspjeli da nametnemo ovo kao nezaobilaznu temu na svim nivoima političkog života . Pitaneje je dana kada će to postati  glavni prioritet .

Da bi se to postiglo, radimo na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava, tako što ćemo nastaviti da finansiramo izradu planskih akata u svih 46 opština. Ta planska akta  i projektna dokumentacija su neophodni preduslovi da bi opštine došle u situaciju da mogu da konkurišu za sredstva kod  fondova Evropske unije i svih drugih međunarodnih donatora, kao i za sredstva kod ministarstava u Vladi Srbije. Isto se odnosi i na projekte koji su preduslov za ulazak Srbije u Evropsku Uniju. Radi se uglavnom o zajedničkim projektima sa resornim ministarstvima, Domaćim i međunarodnim i organizacijama, razvojnim agencijama i ambasadama.  

Drage dame i gospodo,

Zajednički razvojni projekti i programi nerazvijenih opština sa gradovima koji su po svom položaju regionalni centri, Kao što su Novi Pazar, Užice, Vranje, Leskovac, Zaječar, Zrenjanin, Loznica i sl. Od posebnog su znaćaja za održivi razvoj nerazvijenih područja

U cilju efikasnijeg rješavanja ovog pitanja zalagćemo se da se dva fonda iz vremena SFRJ – Fond za razvoj republika i pokrajina i Fond za zapošljavanje u nerazvijenim i migracionim područjima, spoje u Fond za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Želimo da realizacijom svih navedenih ciljeva, zajedno gradimo pozitivan imidž Srbije. Potrebno je da izgradimo stimulativni ambijent za investicije, da zaposlimo ljude koji stvaraju dohodak, da u skoroj budučnosti primaoci socijalne pomoći postanu poreski obveznici. Na ovaj način ćemo  zaustaviti ekonomske migracije, odliv stanovništva i lažne Azilante.

Srbija ima sve preduslove i može da postane veliki agroindustrijski kompleks i poželjna turistička destinacija.

Drage dame i gospodo, dozvolite mi da na kraju zaključim,

Verujem da ova Konferencija predstavlja dobru osnovu za unapređenje saradnje, učvršćivanje ekonomskih odnosa i pomoći ovim nerazvijenim područjima na njihovom putu odživog razvoja.

Hvala na pažnji!

 

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37