Učitavanje sajta

Vijesti

Prioritet je održivi razvoj nedovoljno razvijenih prodručja

Prioritet je održivi razvoj nedovoljno razvijenih prodručja

Prioritet je održivi razvoj nedovoljno razvijenih prodručja

Održivi razvoj nedovoljno razvijenih prodručja je važan strateški prioritet, poručio je danas ministar bez portfelja i predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin. Ministar je podsetio da u Srbiji ima 46 nerazvijenih opština, u takozvanoj 4. razvojnoj grupi, u kojima je zarada zaposlenih 60 odsto ispod republičkog proseka, a u kojima živi oko milion građana.

Ministra Ugljanin je na konferenciji "Održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije", koju je priredila i organizovala Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja kojom rukovo sam Ugljanin, kazao da je neophodno stvoriti uslove za napreda takvih područja i povoljan poslovni ambijent za investitore i zaposliti ljude

“Naš je cilj da se stvore uslovi za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, da se stvori pozitivan stimulativni ambijent za privlačenje stranih i domaćih investicija, te da zaposlimo ljude i vratimo život u nerazvijene opštine.” rekao je ministar Ugljanin otvarajući konferenciju.

On je ocenio da razvoju nerazvijenih opština mogu doprineti investicije u energetiku, poljoprivredu i kulturu i istakao da Srbija može postati agrarno-industrijska zemlja i poželjna turistička destinacija.

.

“Planska akta i projektna dokumentacija su neophodni preduslovi da da bi opštine došle u situaciju da mogu da konkurišu za sredstva kod fondova Evropske unije i svih drugih međunarodnih donatora kao i za sredstva kod ministarstava u Vladi Republike Srbije isto se odnosi i na projekte koji su preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.”

Kako je dodao, cilj je da primaoci socijalne pomoći, postanu poreski obveznici, da se spreče ekonomske migracije, odliv stanovništva i pojava lažnih azilanata.

“Zajednički razvojni projekti i programi sa gradovima koji su po svom položaju regionalni centri, kao što je Novi Pazar, Užice, Vranje, Leskovac, i tako dalje, od presudnog su značaja za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. U cilju efikasnijeg rešavanja ovog pitanja zalagat ćemo se da se dva fonda iz vremena bivše Jugoslavije, Fonda za razvoj Republike i pokrajina i Fonda za zapošljavanje nedovoljno razvijenim i migracionim  područjima spoje u Fond za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.” riječi su ministra Ugljanina upućene kao jedna od glavnih inicijativa sa konferencije.

Ministarka Zorana Mihajlović je naglasila da su projekti, gasovoda Aleksandrovac-Kopaonik-Raška-Novi Pazar i projekti Reciklažnih dvorišta, na kojima vlada dosta dugo radi, sistemske mere kojima se podržava razvoj nedovljno razvijenih područja.

Ovu značajnu konferenciju pored predstavnika Vlade Srbije ispratio je i značajan broj predstavnika međunarodnih institucija koje djeluju u Srbiji, gospodin Vensen Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, koji se obratio prisutnima i podsjetio da su dobra vlada i međusobna saradnja ključne tačke razvoja i da će Evropska unija podržati svojim fondovima razvoj nerazvijenih opština. Stalni kordinator UN u Srbiji Vilijam Infante i mnogo drugi predstavnici diplomatskog kora i gradova i opština u Srbiji.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP