https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Šemsudin Kučević: Privući strane investitore - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Šemsudin Kučević: Privući strane investitore

Šemsudin Kučević: Privući strane investitore

Šemsudin Kučević: Privući strane investitore

Prva aktivnost nakon potpisivanja Memoranduma o razumjevanju između Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge, biće sufinansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za po dva infrastrukturna projekta u opštinama Tutin i Žitorađa, najavio je Šemsudin Kučević, zamjenik direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Kancelarija će za ovaj projekat obezbjediti 50.000 eura, a donatori PROGRES-a, Evropska unija i Vlada Švajcarske, učestvovaće u finansiranju sa 60.000 eura, kazao je, u intervjuu za beogradsku "Politiku", Šemsudin Kučević.


Memorandum o razumjevanju Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i Kancelarije UN za projektne usluge je, inače, potpisan krajem jula i trebalo bi da pomogne razvoju 19 nedovoljno razvijenih opština Srbije, i to Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Sjenice, Tutina i Novog Pazara u jugozapadnoj Srbiji, zatim opštinama Blace, Žitorađa i Kuršumlija u Topličkom okrugu, kao i Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo i Surdulica u južnoj Srbiji.
Osim toga, kako ističe Kučević, PROGRES i Kancelarija će sarađivati i na projektu izgradnje Centra za agro-razvoj Peštera, za šta su Evropska unija i Vlada Švajcarske već obezbjedile ulaganje od 220.000 eura.


Prema Kučevićevim riječima, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja je od 2009. godine do sada, isključivo sopstvenim sredstvima, putem konkursa i javnih poziva, uložila preko 200 miliona i 400 hiljada dinara za finansiranje projektno-tehničke dokumentacije u 48 opština Srbije u njenoj nadležnosti, od čega je svaka opština dobila podjednaku sumu.


"Na isti način dodijeljena su sredstva u iznosu od 9 miliona i 140 hiljada dinara za pravna lica, strukovna udruženja i zadruge. Projektom finansiranja Hasap sertifikacije (za bezbjednost hrane), dodijeljena su sredstva privrednim subjektima u opštinama u nadležnosti kancelarije u iznosu od 30 miliona dinara", kaže Kučević.
Po Kučeviću jedan od najvidljivijih projekata koji je Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja finansirala je „Druga strana Srbije", TV serijal, koji je predstavio sve nedovoljno razvijene opštine i njihove potencijale održivog razvoja.


"Ovim projektom nastojimo da medijski promovišemo nerazvijene opštine i zainteresujemo potencijalne investitore kako bi što veći broj projekata, koji imaju projektno-tehničku dokumentaciju bio realizovan. Osim toga, pomažemo opštinama pri realizovanju manifestacija, koje organizuju radi sopstvenog promovisanja", kaže Kučević, dodajući da "prepoznajući mogućnosti za razvoj seoskog turizma, naša kancelarija nastoji i da na taj način pomogne rehabilitaciji nerazvijenih područja Srbije".


Kučević ističe da u cilju planskog rješavanja problema nerazvijenih područja i stvaranja uslova za održivi razvoj, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja namjerava da, uvođenjem geografsko-informacionog sistema, u svih 48 opština, omogući uslove za realizaciju ekonomskih projekata i strane investitore koji insistiraju na urednoj i preciznoj dokumentaciji.

 

Izvor: politika.rs

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37