Učitavanje sajta

Vijesti

Saopštenje za javnost povodom Dana sjećanja

Saopštenje za javnost povodom Dana sjećanja

Saopštenje za javnost povodom Dana sjećanja

Povodom 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Stranka demokratske akcije Sandžaka izdala je saopštenje za javnost u kome se navodi:

Ovih dana Bošnjaci Sandžaka, kao i svi narodi svijeta, sjećaju se i žale za žrtvama genocida u Srebrenici, najmasovnijeg zločina izvršenog u Evropi poslije drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba od 11. do 19. jula sistematski ubili oko 8.000 bošnjačkih dječaka, muškaraca i staraca.

Smatramo da svaki zločin mora imati svoje ime i mora imati jasno određene vinovnike, kako bi istina izišla na vidjelo i kako bi pravda bila zadovoljena. U tom svjetlu Stranka demokratske akcije Sandžaka pozdravlja spremnost Vlade Srbije na saradnju sa Haškim tribunalom, čiji je izraz i hapšenje glavnog zločinca Ratka Mladića. Takođe, očekujemo da se ta saradnja nastavi, jer se zločini moraju rasvjetliti do kraja i zbog kvalitetnije izgradnje međunacionalnih odnosa i rasterećenijeg suživota na prostoru bivše Jugoslavije.

Bošnjaci Sandžaka, kao i svi ostali Bošnjaci ma gdje živjeli, nikada neće zaboraviti žrtve Srebrenice, niti sve ostale bošnjačke žrtve, i činiće da sjećanje na njih bude sve življe i intenzivnije.

Članovi i simpatizeri Stranke demokratske akcije Sandžaka će, kao i ranijih godina, prisustvovati obilježavanju Dana sjećanja 11. jula na šehidskom mezarju u Potočarima, kada će biti održana dženaza za još novih 600 identifikovanih žrtava genocida.

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP