https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Razvoj i ekonomska saradnja u regionu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Razvoj i ekonomska saradnja u regionu

Razvoj i ekonomska saradnja u regionu

Razvoj i ekonomska saradnja u regionu

BEOGRAD - Ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin juče je boravio u jednodnevnoj posjeti Sarajevu, gdje je učestvovao u radu Sarajevo Biznis foruma, prvoj međunarodnoj investicionoj konferenciji u organizaciji Bosna Bank Internationala (BBI) i Islamske razvojne banke (IDB).

Ministar Ugljanin uzeo je aktivno učešće u radu panela sa temom Razvoj i ekonomska saradnja u regionu i kao prvi učesnik foruma u ime Vlade Republike Srbije, rekao je „Region Zapadnog Balkana više se ne pominju samo kao politički nestabilno područje, već da su naše zemlje zemlje poslovnih ljudi, privrednika i stručnjaka, spremnih i željnih da sarađuju međusobno, ali i da sarađuju sa vodećm zemljama svijeta". Ugljanin je naglasio da samo kroz jaku ekonomsku saradnju možemo ozbezbijediti stabilnost i drugoročni prosperitet u ovom, nekad turbulentnom, dijelu Evorpe.

Na ovom panelu, pored ministra Ugljanina govorili su i Vera Kobalija, ministarka ekonomije i održivog razvoja Republike Gruzije, Kemal Kožarić, guverner Centralne banke BiH, kao i Rifat Hisarciklioglu, predsjednik TOBB-a - Unije privrednih komora Turske.

U toku trajanja Foruma ministar Ugljanin se u odvojenom susretu sastao sa Datukom Seri Rustamom, predsjednikom vlade Malezijske savezne države Melake sa saradnicima. Tom prilikom ministar je prezentovao mogućnosti za ekonomsku saradnju naše dvije zemlje, kao i ulaganja u opštine koje se nalaze u resoru Kancelarije za održivi razvoj. Sagovornici ministra Ugljanina su izrazili posebno interesovanje za unapređenje privredno-ekonomske saradnje Srbije i Malezije. Tokom boravka u Sarajevu ministru Ugljaninu, gradonačelnik Sarajeva prof. dr Alija Behmen uručio je Plaketu Grada Sarajeva.

Sarajevo Bussines Forum, koji traje tri dana, okupio je oko 300 investitora, kao i veliki broj zvaničnika iz raznih dijelova svijeta, a za potencijalna ulaganja ponudio je 153 pojekata ukupne vrijednosti 14,7 milijardi eura. Ponuđeni su projekti iz oblasti turizma, infrastrukture, energije, poljoprivrede, drvne industrije, finansija i obrazovanja. Forum prati preko 250 akreditovanih domaćih i stranih novinara.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP