Učitavanje sajta

Vijesti

Ugljanin: Ponovljeni izbori su "popravni ispit"

Ugljanin: Ponovljeni izbori su

Ugljanin: Ponovljeni izbori su "popravni ispit"

BEOGRAD - Ponovljeni izbori za Nacionalni savjet Bošnjaka, odnosno Bošnjačko nacionalno vijeće biće "popravni ispit" za sve Bošnjake u Srbiji, prije svega u Sandžaku, izjavio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin.

Ugljanin je ocijenio da je muftija Muamer Zukorlić prethodne izbore zloupotrebio da bi sebe predstavio kao jedinog, vjerskog i političkog, lidera Bošnjaka i jedini je odgovoran zbog toga što to vijeće nije konstituisano.

On je ocijenio da je Zukorlićevo odustajanje od ponuđenog formiranja Vijeća veoma loša procjena po samog muftiju jer građani na budućim izborima neće imati interes da mu daju glas.

Ministar je povodom ponavljanja izbora najavio razgovore sa šefom Misije EU Vensanom Dežerom, ambasadorom OEBS-a Dimitriosom Kipreosom i drugim predstavnicima međunarodnih institucija u Srbiji da bi se, kako je rekao, vidjelo da li oni žele da, zajedno sa resornim ministarstvima, djeluju transparentno i preventivno.

"Bošnjačko pitanje u Sandžaku je neodvojivo od globalnog balkanskog pitanja. Mi ne smijemo da ostavimo prostor koji bi u budućim državnim pregovorima (Srbije) sa BiH mogao da bude sporan, ali prvo iz svega toga moramo da isključimo političke avanturiste", kazao je Ugljanin u intervjuu Tanjugu.

"Pokušaj pravljenja haosa"

Ministar je podsjetio da je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), koju je na junskim izborima predvodio Zukorlić, najavila "aktivan bojkot" predstojećih izbora u smislu spriječavanja ljudi da glasaju, a to je, kako je rekao, onda pokušaj pravljenja haosa.

Ugljanin je rekao da je njegov cilj bošnjačko jedinstvo, što, objasnio je, znači da izbori treba da prođu u harmoniji kako bi se u budućem Bošnjačkom nacionalnim vijeću, koje je partner državi, u jednoj prostoriji i za jednim stolom rješavali svi problemi Bošnjaka.

"Mi (političari) smo u službi naroda, a ja prvenstveno u službi Bošnjaka", kazao je Ugljanin, i najavio da će veoma brzo razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem o primjeni i poštovanju bošnjačkih prava.

On je, međutim, dodao da treba imati na umu da Srbija ima ogromnih problema, te da bošnjačko pitanje nije najveći od njih.

Ugljanin je ispričao da je u prethodnim pregovorima, kao predsednik takvog vijeća u proteklih 19 godina, lično učinio sve da Zukorliću omogući da se vrati u pravne okvire, ali da muftija nije pokazao interesovanje.

Ministar je ukazao da je, u posrednoj komunikaciji sa Zukorlićem, pristao i svojim potpisom ovjerio razna obećanja samo da bi se muftija odrekao dva "sporna mandata" sa liste Bošnjačkog preporoda i prve neuspješne konstitutivne sjednice.

Da se to dogodilo, objasnio je on, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić bi sazvao novu konstitutivnu sjednicu i Bošnjaci bi sada imali vijeće sa 33, umesto 35 vijećnika.

Zukorlić nije pokazao ni interes, ni želju da Bošnjaci dobiju Vijeće, već samo da politiku koristi u vjerske, a vjeru u političke svrhe, kazao je ministar.

Muftiji je, dodao je, ponuđeno da, pošto je BKZ osvojila najviše mandata, ima predsjednika Vijeća, da Bošnjačka lista Esada Džudževića ima predsjednika Izvršnog odbora i da sve tri liste imaju po jednog potpredsjednika.

"Potpisao sam neka obećanja dajući mu (Zukorliću) previše slobode isključivo s ciljem da se vrati u normalne pravne okvire. Nakon toga mogli smo da razgovaramo o jedinstvenoj islamskoj zajednici, akreditaciji Internacionalnog univerziteta pa i o modalitetima autonomije Sandžaka, ali samo u institucionalnim okvirima", rekao je Ugljanin.

Zukorlić umjesto Cerića?

Povodom medijskih špekulacija da bi Zukorlić mogao da zamjeni Mustafu Cerića na funkciji bosanskog reisa, Ugljanin je rekao da je to vrlo moguće s obzirom na to da je muftija "predstavništvo Islamske zajednice BiH" u Srbiji.

Upitan da li Cerića vidi kao budućeg "evropskog reisa", ministar je, u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije i BNV-a, rekao da će Bošnjaci u Srbiji priznati onog reisa kome saglasnost da vrhovni poglavar Turske.

"Nama je vrlo blizak turski islam i možemo da podržimo samo nekog koga podrži reis Turske, jer ne bismo da pravimo nove avanture", poručio je Ugljanin.

 

Izvor: Tanjug

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP