Učitavanje sajta

Vijesti

Pod zastavom kojom se ponosimo

Pod zastavom kojom se ponosimo

Generalni sekretar Stranke demokratske ackije Sandžaka, Fuad Baćićanin, održao je danas u Novom Pazaru, konferenciju za novinare. 

Transkript sa konferencije prenosimo u cjelosti:

"Poštovani građani, Bošnjaci,


Identitet jednog naroda čuva se i njeguje jezikom, pismom, nacionalnim simbolima. Osnovno obilježije jednog naroda je zastava, grb, bajrak. 


Bošnjaci su svoju zastavu, kao spoj vjerskog opredjeljenja i evropskog porijekla, usvojili još 11. Maja 1991. Godine. Tada nacionalnim konsensuyom, pokazavši svoju duboku nacionalnu svijest.
Trebalo je da protekne punih 15. godina da i država prizna našu zastavu. 


Prihvatanje Bošnjačke nacionalne zastave prošlo je kroz težak period osporavanja, a nerijetko i fizičkog uništavanja, na žalost vrlo često i od strane institucija kao i pojedinaca koji sebe nazivaju bošnjačkim odnosno Bošnjacima.
Ipak te ružne trenutke, iz bliske historije i bošnjačke zastave, za koje se nadam da su iza nas, ne napominjemo danas, u ovako svečanim trenutcima. 


Onoliko koliko jedan čovjek cijeni, voli i poštuje svoje, toliko spremnosti pokazuje da poštuje i živi sa drugim i drugačijim. 


Bošnjaci su uvijek, kroz historiju do današnjih dana podržavali i bili svjesni vrijednosti multikulturalizma.
Danas je, na sreću, naša bijela bošnjačka zastava opšte prihvaćen simbol svih Bošnjaka. Poštuju je svi, od bošnjačkih pa do državnih i međunarodnih institucija.


Koliko smo mi Bošnjaci, sazreli kao narod u periodu od skoro dvije decenije pokazuje činjenica da danas imamo direktne izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće i opšti nacionalni konsenzus po tom pitanju, a u izbornoj kampanji se svi nalazimo pod istom zastavom, onom koju smo usvojili još 1991. Godine, čuvali je i čiji dan 11. Maj sutra obilježavamo. 


Sa ponosom se sjećamo dana kada je predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Dr. Sulejman Ugljanin zvanično, prvi put, na bedemu u Novom Pazaru, podigao nacionalnu zastavu Bošnjaka.
U ime Stranke demokratske akcije Sandžaka, njenog predsjednika Dr. Sulejmana Ugljanina i svoje lično ime svim Bošnjacima želim sretan 11. Maj, Dan Bošnjačke nacionalne zastave.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP