Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka neće glasati za novu Vladu Srbije

SDA Sandžaka neće glasati za novu Vladu Srbije

Povodom izbora predsjednika i članova Vlade Republike Srbije, narodni poslanik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj govorio je danas na sjednici Skupštine Srbije.

Obraćanje narodnog poslanika SDA Sandžaka prenosimo u cjelosti:

"Stranka demokratske akcije Sandžaka neće podržati izbor predsjednika i članova Vlade Republike Srbije.

Vlada koja treba da se izabere neće biti legalna ni legitimna, jer skupštinska većina koja će izabrati Vladu nije odraz realnog političkog raspoloženja građana, već je posljedica izborne krađe i izbornih manipulacija.

Na osnovu pokradenih izbora i kao nagradu za pokušaj izazivanja fizičkog sukoba širih razmjera među Bošnjacima 18.19. i 21. decembra 2023. godine, očigledno koordiniranih sa policijom uz zaštitu tužilaštva kao kandidate za ministre imate predstavnike manjinskih stranaka koje bezuslovno ulaze u koalicije sa većinskim strankama na štetu svog naroda i pristaju na ulogu privatnih Bošnjaka ove vlasti.

Predloženi program Vlade predstavlja kontinuitet politike koja manje brojne narode ne vidi kao ravnopravni politički subjekat već kao objekat politike vladajuće većine. Ako se ovaj ekspoze, posmatra sa aspekta problema i potreba bošnjačkog naroda i drugih građana Sandžaka, može se zaključiti da on ne predstavlja odgovor ni ne jedan od problema sa kojima se suočavaju Bošnjaci. Pored toga predloženi program takođe zanemaruje činjenicu da su sandžačke opštine najnerazvijenije u Republici Srbiji i sa najnižom prosječnom zaradom. U ekspozeu nema auto – puta kroz Sandžak, nema kliničkog centra u Novom Pazaru i nema nijednog razvojnog projekta, što nas dovodi do zaključka da i dalje želite da Sandžak i Bošnjaci budu obespravljeni, zapostavljeni i nerazvijeni.

Ne pominjete decentralizaciju, regionalizaciju, reformu političkog sistema i njegovo usaglašavanje sa različitim potrebama i specifičnostima različitih regiona u Srbiji.

Kada govorite o kontinuitetu politike ne možemo da ne pomenemo da podrška politici secesionizma i dezintegracije Bosne i Hercegovine nije put i način kako treba graditi odnose sa državama u regionu.

Mandatar govori o „historijskom dogovoru Srba i Bošnjaka“ i kao model kako će njegova Vlada urediti te buduće odnose predlaže status i položaj Bošnjaka u Sandžaku. Podsjetiću mandatara, iako on to vrlo dobro zna da Bošnjaci Sandžaka ne ostvaruju svoja Ustavom i zakonom garantovana prava. Bošnjaci nisu zastupljeni u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim organima javne vlasti u sandžačkim opštinama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva. Mandatar kroz svoj program ne nudi put kako da Bošnjaci i u ostalim oblastima kao što su obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma u punom kapacitetu ostvaruju svoja prava. Ukoliko neko želi da govori o historijskom dogovoru Srba i Bošnjaka treba da zna da je početna tačka tog dogovora ili pomirenja, nazovite to kako hoćete, priznavanje genocida u Srebrenici od strane Republike Srbije ali i rješavanje svih otvorenih pitanja na ravnopravnim osnovama.

U Vašem ekspozeu, pominjete kulturu sjećanja, ali u toj kulturi sjećanja ne pokazujete ni minimum poštovanja za bošnjačke žrtve otmice u Sjeverinu, otmice u Štrpcima, žrtve u Kukurovićima, ubijene Rama Berba, Fatimu Sarač i mnogo druge, ne pokazujete poštovanje ni za 17.500 žrtava policijske torture u Sandžaku. U programu vaše Vlade nema mjesta za realizaciju programa „Povratak i održivi opstanak progranih i interno raseljenih Bošnjaka opštine Priboj, nema mjesta za status civilnih žrtava rata  za porodice otetih Bošnjaka. Takav „historijski dogovor“ Bošnjacima na treba.

Umjesto da program vaše vlade bude fokusiran na rješavanje tih suštinskih pitanja Vi Bošnjacima kao kompenzaciju nudite dva ministra. Broj ministara ne može biti parametar kojim ćete mjeriti položaj bilo kog naroda, a još manje vam to može služiti kao instrument legalizacije vaše politike prema Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu, predstavljajući da i sami Bošnjaci podržavaju i učestvuju u realizaciji vaših ciljeva.

Bošnjacima u Srbiji nije dobro, za šta odgovornost snosi ova vlast i svi oni koji pristaju da zarad privilegija i zarad interesa vladajućeg režima rade na štetu sopstvenog naroda i izazivaju podjele i sukobe među Bošnjacima". 

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP