https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 AM SDA: Neposredni izbori za legitimitet BNV - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

AM SDA: Neposredni izbori za legitimitet BNV

AM SDA: Neposredni izbori za legitimitet BNV

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Fahrudin Đekić ocjenio je danas da upisivanje građana u poseban birački spisak i neposredni izbori u Bošnjačkom nacionalnom vijeću predstavljaju krunu dugogodišnje političke borbe Bošnjaka da na institucionalizovan način ostvare sva svoja prava u Srbiji.
Đekić je na konferenciji za novinare rekao da je interes svih Bošnjaka da se što više njih upiše u ovaj spisak, jer će u tom slučaju biti održani neposredni izbori za potpuniji legitimitet Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Upisivanje Bošnjaka u poseban birački spisak rezultiraće time što ćemo imati veći broj onih koji će birati, kao i veći broj onih koji će biti birani. Na taj način ćemo imati kvalitetnije kadrove koji će učestvovati u radu organa Bošnjačkog vijeća”, rekao je Đekić.

On je istakao da je nosilac posla oko upisivanja Bošnjaka u poseban birački spisak Bošnjačko nacionalno vijeće, koje je ovlašćeno da akredituje popisivače.

Đekić je dodao da je u toku obuka popisivača, koji će, vjerovatno iduće nedjelje poći od kuće do kuće da popisuju građane, a da se taj isti prosec može obaviti i u Gradskoj upravi.

Potpredsjednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Edin Gudžević rekao je na istoj konferenciji da su Bošnjaci po prvi put stekli prava da budu ravnopravni u svim segmentima sa drugim nacionalnim zajednicama i većinskim narodom u Srbiji.

“Bošnjaci će kroz Nacionalni savjet dobiti velika prava i ovlašćenja i biti respektabilan faktor u Srbiji. Savjet će imati pravo da osniva svoje obrazovne ustanove, svoja udruženja, fondacije, privredna društva i još mnogo toga”, rekao je Gudžević.

On je ocjenio da će budući Bošnjački nacionalni savjet moći na djelotvoran način da učestvuje u javnom životu naše zemlje, predlaže, usvaja i daje usmjeravanja u cilju što bolje konzumacije manjinskih prava.

Gudžević je dodao da će ovaj savjet imati širok spektar ovlašćenja, a jedan od osnovnih je da će moći pred Ustavnim sudom i svim relevantnim institucijama da stane u odbranu bošnjačkog nacionalnog korpusa.

izvor: radiostoplus.com

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP