https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 GODIŠNJICA SJENIČKE KONFERENCIJE - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

GODIŠNJICA SJENIČKE KONFERENCIJE

GODIŠNJICA SJENIČKE KONFERENCIJE

Gradonačelnici gradova Sandžaka, prije 106 godina, 13. i 14. avgusta 1917. godine okupili su se na Sjeničkoj konferenicji.

Sjeničkoj konferenciji su prisustvovali, gradonačelnici Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Rožaja i Budimlja, kao i izabrani delegati – ukupno njih 25.

Na ovoj Konferenciji u Sjenici je jednoglasno donijeta Rezolucija kojom se traži:

  1. Da se Sandžak, kako onaj koji je ušao u sastav Crne Gore tako i onaj u sastavu Srbije, pripoji Bosni i Hercegovini, pošto “historijom i jezikom pripada istoj, a koji je oduzet Bosni na Berlinskom kongresu 1878. godine, “.
  1. U slučaju da prvi zahtjev ne bude ispunjen, zatražena je autonomija Sandžaka.
  1. Ukoliko ne bude moguća realizacija ni prve ni druge pravne organizacije Sadnžaka, Bošnjaci nisu vidjeli drugi način za spas svoje egzistencije osim iseljenja u Tursku. pod zaštitom Monarhije – kako je navedeno u rezoluciji.

Historijski značaj ove konferencije odnosi se na činjenicu da je na njoj izraženo jasno i nedvosmisleno raspoloženje građana Sandžaka po pitanju rješenja statusa regije Sandžak, ali i u pogledu rješavanja statusa i položaja Bošnjaka u tom periodu.

Stranka demokratske akcije Sandžaka ističe da ni do danas, status regije Sandžak, kao i status i položaj bošnjačkog naroda nije riješen. Jedan od osnovnih ciljeva SDA Sandžaka je trajno rješenje statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP