Učitavanje sajta

Vijesti

SRPSKI MINISTAR NEGIRA BOSANSKI JEZIK

SRPSKI MINISTAR NEGIRA BOSANSKI JEZIK

Povodom informacije za medije ministarstva prosvjete Republike Srbije, nakon sastanka srpskog ministra Branka Ružića sa predsjednicima nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Srbiji, u kojoj ministar Ružić, bosanski maternji jezik naziva „bošnjačkim“, Stranka demokratske akcije Sandžaka izdaje sljedeće:

 SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje uvrjedljivu izjavu ministra prosvjete u Vladi Republike Srbije Branka Ružića, koji po ko zna koji put, bosanski maternji jezik naziva „bošnjačkim“.

Ovaj postupak srpskog ministra Ružića predstavlja kontinuitet velikosprske politike.

Ministarstvo prosvjete u Republici Srbiji upotrebom naziva „ bošnjački jezik“ nastavlja da negira bosanski maternji jezik, i na ovaj veoma drzak i grub način vrijeđa Bošnjake u Republici Srbiji.

Podsjećamo ministra Ružića, da u Zakonu o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima jasno stoji da „ u skladu sa članom 2. stav 2. Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, Srbija prihvata da su u Republici Srbiji manjinski jezici: albanski, bosanski, bugarski, romski, rumunski, rusinski, mađarski, slovački, ukrajinski i hrvatski jezik.

U skladu sa tim, tražimo hitno izvinjenje ministra prosvjete Branka Ružića svim Bošnjacima u Srbiji i ispravku informacije za medije koja je objavljenja na sajtu Vlade Republike Srbije.

 

 

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP