Učitavanje sajta

Vijesti

Reciprocitet je garancija mira na Balkanu

Reciprocitet je garancija mira na Balkanu

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas Press konferenciju, na kojoj je govorio o francusko-nemačkom prijedlogu Sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Press konferenciju predsjednika SDA Sandžaka prenosimo u cjelosti:

Želim najprije na početku da izrazim saosjećanje i solidarnost sa narodom Turske i Sirije i da nazdravim glavu porodicama nastradalih žrtava u zemljotresu.

Sa velikom tugom i žalošću jutros sam primio tužnu vijest o zemljotresu koji se dogodio u dijelovima Turkiye i Sirije, koji je izazvao velike ljudske žrtve i materijalna razaranja.

Očekujem da će svjetski lideri, onako kako su i najavili danas, poslati pomoć Turskoj, Siriji i drugim pogođenim područjima, kako bi što prije sanirali katastrofalne posljedice zemljotresa.

Takođe, ovom prilikom želim da svim povrijedjenima uputim i iskrene želje za brz i uspješan oporavak.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

SDA Sandžaka podržava francusko-nemački tj. evropski prijedlog sporazuma.

U tom smislu bili smo spremni da se kao parlamentarna stranka odazovemo pozivu Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da razgovaramo u Parlamentu Srbije i pružimo podršku evropskom prijedlogu sporazuma, ali na žalost on je sastanke je otkazao.

Nakon toga o ovom prijedlogu sporazuma razgovarali smo sa premijerom Republike Kosova g. Albinom Kurtijem gdje smo se upoznali sa okvirnim principima sporazuma.

Gospodina Kurtija smo obavijestili da mi kao predstavnici Bošnjaka i Albanaca u Srbiji nismo zadovoljni svojim položajem, te da tražimo da se u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbijedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina.

Ovaj evropski prijedlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je jasan i sveobuhvatan.

Zaštita nacionalnih manjina se pominje već u trećoj rečenici a (ZSO) - Zajednica srpskih opština se ne pominje.

Davanje nacionalnog predznaka Opštinama. To je izum velikosrpske politike koji ima za cilj legalizaciju zločina "etničkog čišćenja" koje su izvršile srpske oružane snage u BiH, Sandžaku i Kosovu.

Konkretno; legalizacija zločina u bošnjačkoj mahali i drugim dijelovima sjevernog dijela Mitrovice koju teže da proglase srpskom opštinom.

Ahtisarijev plan ne pominje opštine sa nacionalnim predznakom.

Predlagači sporazuma su se usaglasili da za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjini ili zajednici.

Zato najprije treba da rješimo pitanje Bošnjaka i Albanaca u Srbiji pa da to isto tražimo za svoje sunarodnike na Kosovu.

Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo neriješenih pitanja. Ovakav položaj bošnjačkog naroda u Srbiji je neprihvatljiv i neodrživ.

Zahtjevamo da se u okviru ovog dijaloga Srbije i Kosova, kada se razgovara o nevećinskim zajednicama uključujući i rješavanje statusa albanskog i bošnjačkog naroda u Srbiji. Uputili smo zvaničan zahtjev posrednicima u dijalogu tj. predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva, zemalja Evropske Unije i Amerike.

Trazimo Princip simetrije i reciprociteta bez diskriminacije. Hoćemo  institucionalnu zaštitu za bošnjački narod u Srbiji.

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP