https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Reciprocitet je garancija mira na Balkanu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Reciprocitet je garancija mira na Balkanu

Reciprocitet je garancija mira na Balkanu

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas Press konferenciju, na kojoj je govorio o francusko-nemačkom prijedlogu Sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Press konferenciju predsjednika SDA Sandžaka prenosimo u cjelosti:

Želim najprije na početku da izrazim saosjećanje i solidarnost sa narodom Turske i Sirije i da nazdravim glavu porodicama nastradalih žrtava u zemljotresu.

Sa velikom tugom i žalošću jutros sam primio tužnu vijest o zemljotresu koji se dogodio u dijelovima Turkiye i Sirije, koji je izazvao velike ljudske žrtve i materijalna razaranja.

Očekujem da će svjetski lideri, onako kako su i najavili danas, poslati pomoć Turskoj, Siriji i drugim pogođenim područjima, kako bi što prije sanirali katastrofalne posljedice zemljotresa.

Takođe, ovom prilikom želim da svim povrijedjenima uputim i iskrene želje za brz i uspješan oporavak.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

SDA Sandžaka podržava francusko-nemački tj. evropski prijedlog sporazuma.

U tom smislu bili smo spremni da se kao parlamentarna stranka odazovemo pozivu Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da razgovaramo u Parlamentu Srbije i pružimo podršku evropskom prijedlogu sporazuma, ali na žalost on je sastanke je otkazao.

Nakon toga o ovom prijedlogu sporazuma razgovarali smo sa premijerom Republike Kosova g. Albinom Kurtijem gdje smo se upoznali sa okvirnim principima sporazuma.

Gospodina Kurtija smo obavijestili da mi kao predstavnici Bošnjaka i Albanaca u Srbiji nismo zadovoljni svojim položajem, te da tražimo da se u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbijedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina.

Ovaj evropski prijedlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je jasan i sveobuhvatan.

Zaštita nacionalnih manjina se pominje već u trećoj rečenici a (ZSO) - Zajednica srpskih opština se ne pominje.

Davanje nacionalnog predznaka Opštinama. To je izum velikosrpske politike koji ima za cilj legalizaciju zločina "etničkog čišćenja" koje su izvršile srpske oružane snage u BiH, Sandžaku i Kosovu.

Konkretno; legalizacija zločina u bošnjačkoj mahali i drugim dijelovima sjevernog dijela Mitrovice koju teže da proglase srpskom opštinom.

Ahtisarijev plan ne pominje opštine sa nacionalnim predznakom.

Predlagači sporazuma su se usaglasili da za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjini ili zajednici.

Zato najprije treba da rješimo pitanje Bošnjaka i Albanaca u Srbiji pa da to isto tražimo za svoje sunarodnike na Kosovu.

Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo neriješenih pitanja. Ovakav položaj bošnjačkog naroda u Srbiji je neprihvatljiv i neodrživ.

Zahtjevamo da se u okviru ovog dijaloga Srbije i Kosova, kada se razgovara o nevećinskim zajednicama uključujući i rješavanje statusa albanskog i bošnjačkog naroda u Srbiji. Uputili smo zvaničan zahtjev posrednicima u dijalogu tj. predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva, zemalja Evropske Unije i Amerike.

Trazimo Princip simetrije i reciprociteta bez diskriminacije. Hoćemo  institucionalnu zaštitu za bošnjački narod u Srbiji.

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP