https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDA Sandžaka nudi rješenje - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka nudi rješenje

SDA Sandžaka nudi rješenje

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin govorio je danas na Press konferenciji o aktuelnoj političkoj situaciji.

Konferenciju prenosimo u cjelosti:

Poštovani predstavnici medija govorit ćemo danas o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji. Obradićemo tri aktuelne teme, prvo protesti građana Srbije, drugo genocidne prijetnje Bošnjacima od strane državnih organa odnosno države Srbije i Referendum.

Da bi se razumjeli moramo da se vratimo danas na suštinu problema i da predložimo rješenja. Suština problema su genocidne prijetnje bošnjačkom narodu u Sandžaku i Srbiji upućene od strane pripadnika MUP-a Srbije odnosno od države.

Rješenje je:

  1. Pokretanje krivične odgovornosti u skladu sa zakonom protiv policajaca koje treba da učine državni organi koji su ovlašćeni po službenoj dužnosti to da urade;
  2. Da Vlada Republike Srbije hitno predloži i da skupština usvoji zakon o lustraciji i da se bezuslovno u najkraćem roku izvrši lustracija u MUP-u Srbije, tužilaštvu, policiji i svim drugim državnim organima sa javnim ovlaštenjima koji su umiješani u sve ovo;
  3. Hitno uspostavljanje nacionalne strukture zaposlenih u MUP-u, policiji, sudstvu, tužilaštvu, školstvu, zdravstvu i svim drugim državnim organima u Sandžaku u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva.

To je suština problema i rješenje.

Danas smo preko TV PINK gledali jedno pozorište koji su napravili scenario čitavog pozorišta da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić došao u Priboj da smiri strasti kako kažu zbog nacionalnih tenzija. Nema nacionalnih tenzija ima samo jedno državni vrh je zaprijetio Bošnjacima, uputio im genocidne prijetnje preko policije. Bošnjaci nisu nikome ništa nažao učinili pa ne postoje nacionalne tenzije. Došao predsjednik u Priboj i u prvi plan velikosrpska ikonografija, u prvi plan hodža i pop.

Priča šta je Vlada učinila na zapošljavanju ljudi, da otvara škole, zdravstvene ustanove. Sama ova slika postavljanje sveštenika u prvi plan, popa i hodže to je ta velikosrpska ideja odnosno ideja ove vladajuće strukture na čelu sa Vučićem da su Bošnjaci po njihovom mišljenju srpska vjerska grupa islamske vjere, međutim treba da znaju da su to toliko primitivne stvari šovinističkog velikosrpskog koncepta jer vjernicima bilo koje vjere nisu potrebni posrednici između čoveka i Boga. Nama nije potreban ni pop ni hodža da posreduje između nas i Boga, mi u svom srcu nosimo ili ne nosimo to.

Danas je trebalo da se izađe , i očekivali smo normalno  ja kao čovjek da predsjednik Srbije izađe i kaže:„ Toliko policajaca i njihovih starešina je učestvovalo u tim prijetnjama, toliko je njih isterano sa posla, toliko bošnjaka je zaposleno na njihova mjesta da budu policajci da i oni preuzmu odgovornost i da učestvuju u MUP-u i da nam podnese izvještaj.

- Koliko je smijenjeno ljudi u tužilaštvu koji nisu ništa preduzeli,  u Sudstvu koji također nisu ništa preduzeli,  u Državnoj bezbjednosti koji su saučesnici u svemu ovome,  da nam ponudi tj. građanima Priboja koliko će novih policajaca  zaposliti u tužilaštvu, SUP-u, Državnoj bezbjednosti, pograničnoj policiji, školstvu , zdravstvu itd.

To smo očekivali, to bi jedino moglo da očuva i da pomogne građanima Sandžaka koji vjekovima čuvaju tu multinacionalnu toleranciju, tu multinacionalnu harmoniju i želju za tim konceptom multinacionalnog života u zemlji i Sandžaku. Ono što smo vidjeli danas na ovom pozorištu, nazovimo ga tako pod znacima navoda gdje je glavnu ulogu imao predsjednik Srbije i publika, i ponašanju i izjavama ministra Policije i predsjednika Srbije o ovom slučaju, to je školski primjer nepodošavanja Bošnjačkog naroda, vrijeđanja i ponižavanja Bošnjaka.

Šta je u stvari suština?- Suština je da je ovaj vladajući velikosrpski režim ogroman novac uložio u ratnu propagandu, otvaranju žarišta na Sjeveru Makedonije, Crnoj Gori, Kosovu, Bosni i Hercegovini i sad u Sandžaku. Da je napravio veliki broj afera i da je svaka ta afera jedna požar koji odozdo prijeti da zapali jednu čitavu državu i da bi skrenuli pažnju sa građanskih protesta, sa suštine gdje građani traže svoja prva, kažu: „glasali smo vas, tražimo vašu odgovornost da nam kažete šta ste potpisali, koliko to košta, koliko ide na štetu vazduha, zraka, vode?. Taj režim je zašao u temeljne vrijednosti čovjeka, hoće da nam prodaju i vazduh i zemlju i vodu, hoće da nam unište  perspektivu za život. Hoće da se sa građanskih protesta skrene pažnja u drugom smjeru – nacionalnom homogenizacijom Srba. To je glupost, to je davno prošlo vrijeme, to je propalo u Bosni propast će i ovdje.

U skladu sa tim još jednom ponavljam i pozivam sve građane Srbije, posebno građane Sandžaka da bojkotuju Referendum i da izlaskom na referendumu i pričom o referendumu ne stvarju lažnu sliku da je u zemlji sve dobro... nije dobro!!!... Ovoj zemlju prijeti požar od afera posebno onih koje su korupcionaške prirode i koje će vlast da brani silom i nasiljem protiv sopstvenog naroda .

Ovo što se desilo nama, ove prijetnje državnih organa u Sandžaku, morali su da učine preko policije direktno, da nam otvore i da se tako skrene pažnja učesnicima građanskih procesa, sa životnih pitanja na tkzv. nacionalnu homogenizaciju.

Nama ovdje u Sandžaku ne treba nikakav savjetnik, niti popovi, niti hodže niti političari iz Beograda.  Mi ovdje vjekovima tradicionalno čuvamo i održavamo multinacionalni sklad i harmoniju i kulturnu i nacionalnu i vjersku, sve te različitosti čine jedan pozitivan ambijent u Sandžaku. U tom smislu pozivam građane Sandžaka na razum. Pozivam ih da misle svojom glavom kao što su počeli misliti građani Srbije koji su izašli na građanske proteste i koji traže odgovornost od ove vlasti i koji kažu – dali smo vam vlast a vi nam vratite ili naš glas ili otvorite te vaše tajne afere da vidimo šta ste radili ovih godina. Pozivam građane Srbije da se pridruže ovim građanskim, mirnim protestima i da traže odgovornost, da traže ko i po kojoj cijeni je prodao slobodu svih građana, ko nas je uvukao u dugove. Građane Sandžaka pozivam da sačuvamo našu tradiciju međunacionalne tolerancije, suživota i harmonije. Što dalje od popova i hodža, ne trebaju nam posrednici i još dalje od velikosrpske politike, to je moja poruka, poruka SDA Sandžaka.

Građani nemojte izaći na referendum. Izrazite na taj način protest protiv ove velikosrpske politike aktuelnog režima. Toliko.

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37