Učitavanje sajta

Vijesti

Faktor: Imamović: Zašto bi se Bošnjaci izvinjavali Vučićevom režimu, kriza u BiH je primjena ...

Faktor: Imamović: Zašto bi se Bošnjaci izvinjavali Vučićevom režimu, kriza u BiH je primjena velikosrpske ideologije

Intervju Enisa Imamovića, narodnog poslanika SDA Sandžaka u Skupštini Srbije za portal "Faktor".

Intervju prenosimo u cjelosti:

Enis Imamović, zastupnik Stranke demokratske stranke Sandžaka u Narodnjoj skupštini Srbije je svojim izlaganje na posljednjoj sjednici o polažaju Bošnjaka, negiranju genocida u Srebrenici i veličanju ratnih zločinaca izazvao burne reakcije predsjednika Aleksandra Vučića i ministra unurašnjih poslova Aleksandra Vulina. 

U intervjuu za Faktor Imamović komentariše njihove reakcije, kakav je status Bošnjaka, kako je živjeti u ambijentu koji veliča zločince...

Kakav je Vaš komentar na izjave predsjednika Srbije kako je aktuelna vlast učinila najviše za Bošnjake u historiji?

- Ukoliko krenemo od činjenice da ova vlast u personalnom i političkom smislu predstavlja kontinuitet, tj. novi uspon velikosrpske političke elite Miloševićevog režima devedesetih, onda možemo da zaključimo šta je sve ova vlast učinila za Bošnjake, te šta je činila i čini Bošnjacima.

Postoji čitava knjiga pod nazivom "Hronika zla i neizvijesnosti" koja na više od 700 strana dokumentuje zločine, masovna hapšenja, mučenja, političke procese, razna maltretiranja do granatiranja sela, masovnih otmica, mučenja i egzekucije Bošnjaka Sandžaka devedestih.

Ova vlast je sve to izbacila iz akcionog plana za poglavlja 23 i 24 kao obavezu države Srbije u procesu pregovora za članstvo u EU. U ovim zločinima učestvovale su zvanična policija i vojska Srbije. Međutim, za njih nije bilo mjesta u poglavljima koja se bave pravosuđem, osnovna prava, pravda, sloboda i sigurnost.

Kako možemo govoriti o svim tim pojmovima ukoliko i dan danas ovi zločini nisu rasvijetljeni. Kako Bošnjaci da vjeruju u pravo i pravdu, u pravosuđe i državne organe ukoliko ti isti organi u svojim redovima imaju optužene za ratne zločine?

Dakle, ono što ova vlast čini Bošnjacima kreće se u opsegu od institucionalnog negiranja nacije, maternjeg bosanskog jezika kao osnovnog identitetskog elementa jednog naroda, preko prikrivanja i nagradjivanja onih koji su naredjivali i sprovodili ratne zločine, do negiranja genocida nad Bošnjacima i veličanja ratnih zločina i zločinaca.

Nakon Vašeg otvorenog, direktnog, zašto ne reći i hrabrog izlaganja u Skupštini Srbije ministar Vulin je na stranici MUP-a kazao kako se trebate izviniti te da Bošnjaci ne misle kao Vi. Šta mislite o tome?

Velikosprska ideologija i njeni politički eksponenti poput Vulina očekuju da se Bošnjaci stalno za nešto izvinjavaju, počevši od samog postojanja bošnjačkog naroda.
U odnosu na te fašističke postavke, mi smo uvijek na suprotnoj strani i nikome se nećemo izvinjavati zbog toga.

Da li je nakon Vašeg izlaganja bilo komentara zastupnika, prije svega onih s desnog političkog spektra? Da li je bilo uvreda?

- To je postao sastavni dio političkog života. Ujedno je i pouzdan način da znate da ste na pravom putu da se suprotstavite rastućem fašizmu i degradaciji demokratskog društva kome svi težimo.

Kako žive Bošnjaci Sandžaka, kakav je utjecaj Beograda na društvena zbivanja, da li se narod boji?

- Narod trpi ogromne pritiske, Vučićev režim je razvio i usavršio sve modele hibridnog progona političkih neistomišljenika i slobodoumnih ljudi. Beograd na razne načine vrši ogroman uticaj na društvena zbivanja u Sandžaku, prvenstveno kroz promjenu političke volje gradjana s jedne strane pricipima kolektivnog sankcionisanja i sa druge strane nagrađivanjem lojalnih pojedinaca.

- Mi se zalažemo za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka, zajednicu ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive. To vidimo kao najbolji model za ekonomski, infrastrukturni i svaki drugi vid razvoja koji pripada svim njegovim građanima, a ujedno je to najsigurniji mehanizam za biološki i politički opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

U Bosni i Hercegovini je na sceni pokušaj njenog razbijanja, a projekat predvodi član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik. Koliko je utjecaj Beograda na ovu krizu?

- Neću reći ništa novo kada kažem da su zbivanja u BiH posljedica praktične primjene velikosprske ideologije koja nestanak bošnjačkog naroda i države Bosne vidi kao ostvarivanje interesa sopstvenog naroda i države.

- To je ista politika, ista matrica sa kojom se Bosna i bošnjački narod suočavaju vijekovima, jedina razlika je u tome što se sada sprovodi savremenim metodama hibridnog rata, vješto upakovana u moru diplomatskih floskula lidera tzv. "srpskog sveta".

- Međutim ono što nikako ne uspijevaju da sakriju jeste upravo težnja da svemu daju prefiks "srpski", pa je tako "republika srpska", "zajednica srpskih opština", "srpski svet"... Takav koncept ne poznaje i ne priznaje ravnopravnost kao osnovni princip demokratije.

- Zato se mi suštinski razlikujemo od politike aktuelnog režima, a naš koncept Sandžaka i čitave Srbije je sušta suprotnost takvom uređenju u kome nema mjesta za druge i drugačije.

Izvor: Faktor.ba

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP