Učitavanje sajta

Vijesti

Enis Imamović, potpredsjednik SDA Sandžaka Dnevnom listu

Enis Imamović, potpredsjednik SDA Sandžaka Dnevnom listu

ENIS IMAMOVIĆ: "PRIBLIŽAVAMO SE JEDINSTVU BOŠNJAKA U SANDŽAKU"

Dnevni list "Danas" 28.08.2009. godine


EnisI.manja..JPGNovi Pazar - Približavamo se bošnjačkom jedinstvu za koje se u svom radu zalaže Stranka demokratske akcije Sandžaka.

Građani Sandžaka su sa olakšanjem prihvatili rukovanje i uspostavljanje saradnje između dve najveće političke opcije u ovom regionu. Međutim, Novi Pazar je i dalje, na žalost, pod negativnim uticajem neprincipijelnog sastava skupštinske većine. Građani i dalje plaćaju visoku cenu ličnih interesa pojedinaca iz malih lokalnih partija i nazadne politike Srpske radikalne stranke", kaže za Sandžak Danas Enis Imamović, potpredsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Da li se osećaju promene na političkoj sceni u Novom Pazaru i Sandžaku posle rukovanja dvojice lidera najvećih bošnjačkih partija SDA i SDP, Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića?

- Stabilna ekonomska i politička situacija su platforma našeg političkog delovanja i ka tom cilju su usmerene naše političke aktivnosti. Mislim da se radi o iskrenom rukovanju i uspostavljanju saradnje. Sa naše strane sigurno, a verujem da je iskreno i od strane Sandžačke demokratske partije. Svesni smo da je politička stabilnost preduslov za investicije u Sandžak. Drago mi je da je Sandžak postao prvi konkretan primer novog, velikog i pozitivnog koraka koji je ministar inostranih poslova Vuk Jeremić preduzeo u međunarodnim političkim odnosima, kada je svog kolegu ministra vanjskih poslova Turske doveo u Sandžak, daleko izvan prestonice.

Kako će pomirenje između SDA i SDP da se odrazi na rad gradskog parlamenta gde odbornici Bošnjačke liste za evropski Sandžak ili ne glasaju ili su protiv i optužuju aktuelnu vlast za nezakonitost u radu?

- Stranka demokratske akcije Sandžaka je pokazala kako jedna demokratska opcija treba da radi bilo da je u opoziciji ili na vlasti. Kao opzicija u Novom Pazaru svojim aktivnim učešćem u radu lokalnog parlamenta dajemo presudni doprinos stabilizaciji političkih prilika. Zarad političke stabilnosti, naše odborničke aktivnosti vežu se za lokalni parlament, a ne za ulične proteste. Nezakonitosti u radu aktuelne vlasti u ovom gradu još uvek postoje i naš stav prema onima koji krše zakon ne poznaje izuzetke. Odbornici Bošnjačke liste rade prema zakonima koji važe u ovoj državi i naravno da neće da podrže one odluke koje nisu u skladu sa zakonom ili su štetne za građane. Podržali smo sve zakonite i korisne predloge i tako će biti i ubuduće.

Šta mislite o unutarverskim podelama među Bošnjacima?

- Ne može da se govori o podelama unutar vere. Podele su nastale oko institucionalnog organizovanja Islamske zajednice. Ozbiljan problem predstavlja štetno uplitanje verske zajednice u politiku. Primera radi, svuda u svetu je normalno da pripadnici iste veroispovesti, u okviru jedne verske zajednice, nesmetano koriste pravo na različita politička opredeljenja i po tome pripadaju različitim političkim opcijama. Takve, zdravo organizovane, verske zajednice isključuju svaki oblik diskriminacije vernika, bilo da je ona na osnovu rodne, rasne ili političke pripadnosti. Mi se zalažemo za autonomiju verskih zajednica i vraćanje oduzete im imovine, a od verskih zajednica očekujemo da se bave zaštitom i očuvanjem verskih prava.

Po Vašim procenama, kada će doći do potpune stabilizacije prilika na ovom prostoru?

- Unapređenje uslova života i smanjenje broja nezaposlenih je osnovni zadatak. Zbog toga je nama ovde neophodna ekonomska stabilnost i način kako da privučemo prvenstveno kapital naše dijaspore, ali i kapital stranih investitora. Preduslov za to je politička stabilnost. Prvi korak ka tome je uspostavljanje saradnje između dve najveće bošnjačke opcije u Sandžaku. Od velikog je značaja pozicija koju Sandžak i Bošnjaci imaju u učvršćivanju odnosa između Srbije i Turske, jer kao državljani Srbije i najbliži turski rođaci, sandžački Bošnjaci predstavljaju most saradnje između dve države. Turska je ušla u red najrazvijenijih zemalja sveta i došlo je vreme da, po prvi put, možda i izvučemo korist od toga što smo turski rođaci. Turska je spremna da investira i sposobnost Turaka da dobro organizuju biznis i proizvodnju može otvoriti veliki broj radnih mesta za naše mlade ljude. Autoput prema Crnoj Gori kroz Sandžak je kanal preko kojeg će biti iskorišćeni ogromni, pre svega, privredni potencijali ovog područja, aerodromi u Lađevcima kod Kraljeva i u Sjenici, regionalni putevi Novi Pazar " Tutin i Novi Pazar " Sjenica, te industrijaska zona u Tutinu, na čijoj realizaciji se već uveliko radi, su projekti koji će doneti ekonomski prosperitet Sandžaku. Za nas je važno i ogromno rusko tržište, od 140 miliona potrošača, koje je posebno povoljno zbog mogućnosti bescarinskog poslovanja prilikom izvoza naše robe. Izgradnjom autoputa i aerodroma i poboljšanjem putne komunikacije, otvaraju se nove mogućnosti za lakši plasman zdrave hrane iz Sandžaka i kvalitetne robe koju proizvode naša preduzeća: tekstil, obuća i nameštaj su i cenom i kvalitetom konkurentni na tržištima Evropske unije i Rusije.

Izvor: Danas    www.danas.rs

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP