Učitavanje sajta

Vijesti

NAZIVE USTANOVA U NOVOM PAZARU REVIDIRATI I PRILAGODITI IDENTITETU GRADA

NAZIVE USTANOVA U NOVOM PAZARU REVIDIRATI I PRILAGODITI IDENTITETU GRADA

Ogranak SDA Sandžaka u Novom Pazaru predstavio je na današnjoj press konferenciji inicijativu o promjeni naziva javnih ustanova na teritoriji grada Novog Pazara. Ispred Odborničkog kluba SDA Sandžaka u Skupštini grada Novog Pazara, inicijativu o revidiranju nzaiva ustanova predstavila je gospođa Saima Brunčević.

Odbornica SDA Sandžaka u Skupštini grada Novog Pazara, Saima Brunčević, istakla je da trenutno postoji 13 javnih ustanova čiji je osnivač Grad Novi Pazar, 18 osnovih i 6 srednjih škola i da ti nazivi ni na koji način ne odražavaju ono što Novi Pazar jeste, niti se mogu smatrati odrazom identiteta Novog Pazara i građana koji u njemu žive

„Nazivi ustanova kulture, osnovnih i srednjih škola, predstavljaju ličnu kartu svakog grada, čuvaju tragove historijskih okolnosti, civilizacijskih i kulturnih prožimanja i kohabitacije.  Nazivi javnih ustanova i institucija govore o tome ko smo, šta smo, kome pripadamo i ko nama pripada.“ izjavila je odbornica Brunčević.

Ogranak SDA Sandžaka, za Novi Pazar smatra da aktuelne nazive ovih ustanova treba revidirati i prilagoditi identitetu Novoga Pazara i njegovih građana. „U Novom Pazaru, imamo škole koje nose nazive po „Stefanu Nemanji“, „Vuku Karadžiću“, „“Rastku Nemanjiću odnosno Svetom Savi“ i drugim imenima iz srpske historije i kulture,  dok su vrlo rijetka imena iz bošnjačke, odnosno sandžačke baštine. Nazivi javnih ustanova u Gradu nisu usaglašeni ni sa nacionalnom strukturom stanovništva grada.“ rečeno je na današnjoj press konferenciji.

U današnjoj izjavi za medije SDA Sandžaka je jasno poslala poruku da je cilj ove inicijative „da se i kroz nazive javnih institucija Novi Pazar prepozna i pozicionira kao centar Sandžaka,  kao sandžački grad, kao sredina sa bogatom historijom ali i kao mjesto koje i kroz nazive javnih ustanova naglašava svoje antifašističko opredjeljenje i distanciranje od, za Bošnjake, spornih historijskih ličnosti.“

Odbornica Brunčević naglasila je da je Odbornička grupa SDA Sandžaka na posljednjoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara zatražila pokretanje procedure za promjenu naziva javnih ustanova, uz dogovor svih političkih aktera u ovom parlamentu, međutim, skupštinska većina nije prihvatila ovaj prijedlog.

„Mi kao odbornici SDA Sandžaka insistiraćemo da se ovo veoma važno pitanje riješi, jer nam je cilj da institucije koje su otete od građana, a posebno od Bošnjaka, u svakom smislu vratimo onima kojima i pripadaju i da i po svojim naziva odražavaju ono što Novi Pazar jeste i što će biti.“ zaključila je gospođa Brunčević.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP