https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDA Sandžaka neće podržati Ivicu Dačića za predsjednika Skupštine Srbije (Video) - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka neće podržati Ivicu Dačića za predsjednika Skupštine Srbije (Video)

SDA Sandžaka neće podržati Ivicu Dačića za predsjednika Skupštine Srbije (Video)

Poslanici SDA Sandžaka neće podržati Ivicu Dačića za predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije rekao je danas Enis Imamović narodni poslanik SDA Sandžaka.

„Sa aspekta građana njegov izbor nas vraća u devedesete godine kako simbolično, tako i faktički, što je upravo dokaz suočavanje sa prošlošću ono što je nephodno ovom društvu, ali iskreno, ozbiljno i činjenično suočavanje sa prošlošću.

Sve što bi mi sa aspekta Bošnjaka imali da kažemo o Ivici Dačiću kao kandidatu za predsjednika Parlamenta rekao je on sam u svojim ksenofobnim izjavama na račun Bošnjaka i na račun Bosne i Hercegovine.

Svaki put kada bi se na takav način bavio u Beogradu o Bošnjacima i Bosnom, rezultati su bili genocid i drugi ratni zločini i takva retorika, rekao sam i ponoviću još nekoliko puta vraća u devedesete. Simbolika je tako htjela, da je upravo jedan od takhvih ratnih zločina počinjen na današnji dan, 22. oktobra prije 28 godina u Sjeverinu je oteto, mučeno i ubijeno 17 Bošnjaka, civila, građana ove zemlje koji su tog dana išli autobusom na posao, a oteti su mučeni i ubijeni samo zato što su bili Bošnjaci.

I opet ponavljam da nas retorika, koju sprovodi Ivica Dačić vraća u devedesete u vrijeme kada su Bošnjaci Sandžaka bili žrtve organizovanog državnog terora. Ni taj zločin, kao ni brojni zločini do danas nadd Bošnjacima Sandžaka nisu riješeni i vidimo da se upravo ova retorika danas oživljava baš od strane kandidata za predsjednika Parlamenta.

U vrijeme kada nevine žrtve tog zločina 28 godina nakon toga nemaju riješen status civilnih žrtava rata, kada njihove porodice ne znaju šta se dešava sa njihovim posmtrnim ostacima, kada ne znaju ko je odgovoran za njihovo ubistvo, mi raspravljamo o kandidatu za predsjednika parlamenta koji tu retoriku vraća u Parlament.

Ja zato na današnji dan pozivam i zadržaću se na ovoj simbolici dakle nakon ovoga zaista nema potrebe da kao legitimni predstavnici Bošnjaka bilo šta kažemo o kandidatu za predsjednika parlamenta. Želim samo da uputim poziv i ostalim predstavnicima bošnjačkog naroda u ovom parlamentu da posebno na današnji dan uskrate podršku Ivic Dačiću. Toliko smo bar dužni žrtvama i njihovim porodicama.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP