https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SPECIJALNI STATUS ODGOVOR NA SVA PITANJA - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SPECIJALNI STATUS ODGOVOR NA SVA PITANJA

SPECIJALNI STATUS ODGOVOR NA SVA PITANJA

„Pored ostalog, građani Sandžaka neće imati obavezu da plaćaju ratnu štetu Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu za zločine koje su počinile tzv. "Srpske snage" prilikom teritorijalnih osvajanja silom i etničkim čišćenjem tokom 90- tih.“

Izjavio je danas na konferenciji za medije dr. Sulejman Ugljanin, prdsjednik SDA Sandžaka odgovarajući na pitanje šta je motiv Srba i Crnogoraca koji žive u Sandžaku da podrže uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.

„Stranka demokratske akcije Sandžaka uputila je danas zvaničnicima Srbije, Crne Gore i međunarodne zajednice, Platformu za rješavanje statusa Sandžaka.

Ovom Platformom predviđeno je uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, kao trajan i stabilan mehanizam koji osigurava nesmetan društveni i ekonomski razvoj i pruža jednake šanse za sve građane Sandžaka.

Specijalni status Sandžaka kao teritorijalno - političke zajednice, ravnopravnih građana i naroda, u kome su Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi konstitutivni narodi, ključ je za rješavanje političkih i teritorijalnih sporova, susjednih država i naroda na Balkanu i treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje.

Platforma za rješavanje statusa Sandžaka, pored ostalog utemeljena je i na volji građana Sandžaka izraženoj na Referendumu održanom  oktobra 1991. godine.

Određenin vid specijalnog statusa za Sandžak, pod nazivom "Corpus separatum", utvrđen je na Berlinskom Kongresu 1878. godine, kada je Sandžak odvojen od Bosne, sa detaljno utvrđenim granicama, između Srbije, Crne Gore,

Međunarodna zajednica je prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka od 1918. godine do danas. Vrijeme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku i vrati Sandžak na upravljanje građanima kojima i pripada.

U skladu sa tim, Platformu za rješavanje statusa Sandžaka, je naš doprinos normalizaciji odnosa, demokratizaciji i regionalnoj stabilnosti, u procesu evropskih i NATO integracija zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37