Učitavanje sajta

Vijesti

Vijećnici liste Samoopredjeljenje jedinstveni u zaštiti bošnjačkih interesa

Vijećnici liste Samoopredjeljenje jedinstveni u zaštiti bošnjačkih interesa

U Centrali liste „Samoopredjeljenje“ održana je danas Press konferencija na kojoj je govorio Ahmedin Škrijelj, predsjednik Upravnog odbora liste.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

„Nakon raspada bivše SFRJ status Bošnjaka i Sandžaka nije riješen. Bošnjaci ne prihvataju ovakav težak i neizvjestan položaj i ne slažemo se sa postojećim stanjem.

Bošnjacima su neophodni efikasni zaštitni mehanizmi i institucije da bi osigurali biološki opstanak i političku egzistenciju u Sandžaku.

Specijalni status Sandžaka je efikasno rješenje političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda i predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Specijalni status Sandžaka je utvrđen kao model za autonomiju Sandžaka koji ima međunarodne garancije.

Posjetili smo Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i dogovorili dinamiku realizacije sporazuma dva Vijeća na pitanjima od zajedničkog interesa u skladu sa odredbama Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti.

Od uspostavljanja novog saziva Vijeća srpski državni organi konstantno pokušavaju da stave Bošnjačko nacionalno vijeće u službu aktuelnog Vučićevog režima.

Svaki legitiman zahtjev ili inicijativu Vijeća od značaja za bošnjački narod osuđuju prijetećim tonom radi zastrašivanja bošnjačkog naroda sa jednim vrlo jasnim ciljem da uvedu privremene mere u Bošnjačko nacionalno vijeće i stave ga pod svoju kontrolu i time suspenduju izbornu volju građana Sandžaka.

Konstatujemo da je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo svojim ponašanjem aktivno uključen u taj proces.

U skladu sa tim izborna lista Samoopredjeljenje na današnjoj sjednici donijela je odluku kojom od Esada Džudža zahtjeva da podnese hitnu i neopozivu ostavku i vrati mandat vijećnika listi Samoopredjeljenje u najkraćem mogućem vremenskom roku kako bi se onemogućile neprijateljske namjere vladajućeg Vučićevog režima.

Na današnjoj sjednici Izborna lista SAMOOPREDJELJENJE usvojila je prijedlog odluke kojom se 28. septembar proglašava Danom Bošnjaka, nacionalnim blagdanom Bošnjaka u skladu sa zakonom. Ovaj će prijedlog biti uvršten u dnevni red prve naredne sjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća.“

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP