Učitavanje sajta

Vijesti

Ne treba nam neki drugi Vučić

Ne treba nam neki drugi Vučić

Intervju Ahmedina Škrijelja, generalnog sekretara SDA Sandžaka, dnevnom listu "DANAS".

Intervju objavljujemo u cjelosti:

1. Mediji i vladajuća SNS najavljuju moguće prevremene parlamentarne izbore. Ukoliko oni budu raspisani, da li će SDA Sandžaka na njima učestvovati?

U  Srbiji danas ne postoje uslovi za održavanje fer, demokratskih i slobodnih izbora, bez obzira da li govorimo o redovnim ili vanrednim izborima.

MI ne znamo kakve će poteze povući vladajući srpski režim. O tom konkretnom pitanju odredićemo se kada za to dođe vrijeme.

Stranka demokratske akcije Sandžaka je uvijek spremna da kvalitetno  iznese teret izbora. Ali ovdje je važnije pitanje da li Bošnjaci imaju interes da učešćem na izborima i u parlamentu legitimišu srpske državne organe da ih dalje obespravljuju i zacementiraju u poziciji građana drugog reda.

Na koji način mi možemo da utičemo da se u ovoj državi ne donose zakoni koji su direktno upereni protiv interesa Bošnjaka i kojima se umanjuju ranije stečena prava, kako mi možemo da se izborimo protiv ozakonjivanja politike kojoj je cilj da se na najbrutalniji način obračuna sa Bošnjacima. Mora mnogo toga da promijeni u ovoj državi da bi Bošnjaci imali prava i razloga da je nazovu svojom.

Bošnjaci su uvijek bili svijetla politička tačka i mnogo su da li ovoj državi, šta smo dobili zauzvrat? Nijedno otvoreno pitanje koje opterećuje odnose Bošnjaka i države nije riješeno. Vlasti se smenjuju naši problem ostaju da žive sa nama. To dalje neće moći.

SDA Sandžaka  postoji skoro 30 godina I zainteresovani smo da učestvujemo u svim političkim procesima ukoliko ti procesi mogu građanima Sandžaka da donesu rješavanje ključnih statusnih, političkih i ekonomskih problema I potreba.

2. Da li biste nastupili samostalno ili možda na nekoj široj bošnjačkoj listi? Da li bi na njoj bilo mesta i za SDP?

Kada se stvore uslovi za održavanje izbora i SDA Sandžaka odluči da na iste izađe onda ćemo razmatrati sve opcije za koje budemo sigurni da će koristiti građanima Sandžaka a naročito Bošnjacima. Sigurni smo da će Patriotski savez Sandžaka biti model okupljanja svih sandžačkih patriotski orjentisanih organizacija i pojedinaca, prvenstveno Bošnjaka.

3. Lider SPP Muamer Zukorlić žestoko kritikuje i SDA i SDP, lokalne vlasti, Ugljanina, Ljajića. Vi mu odgovarate. Da li je možda kampanja među bošnjačkim strankama već počela?

Mi se bavimo ozbiljnim stvarima i ne  želimo da se valjamo u blatu u koje on i njegov šef iz Beograda žele da nas uvuku. On je naprije dužan da se svim Bošnjacima Sandžaka, prvenstveno predsjedniku SDA Sandžaka dr. Sulejmanu Ugljaninu, javno izvini za sve laži koje je iznio u kampanji za Bošnjačko nacionalno vijeće, a naročito oko navodnog naoružavanja Bošnjaka. Time je pokušao da za račun srpskih zločinaca opravda sve zločine počinjene nad Bošnjacima u Sandžaku i otvori vrata novom talasu državnog terora nad Bošnjacima.

4. Nedavno ste u svojstvu generalnog sekretara SDA Sandžaka izjavili da SDA raduju protesti protiv Vučića, čiju vlast oštro kritikujete. Niste u dobrim odnosima ni sa pojedinim opozicionim strankama, koje vas optužuju za separatizam. Sa kim sa srpske političke scene bi SDA sarađivala?

Stranka demokratske akcije Sandžaka se od svog osnivanja konstantno bori protiv vjerskog šovinizma, nacional fašizma i social rasizma, prvenstveno oličenog u Miloševićevom režimu, a danas u naprednjačko-radikalskom Vučićevom režimu.

Naše temeljno programsko načelo i opredjeljenje, od osnivanja do danas, jeste rješavanje ustavno-pravnog položaja Bošnjaka i Sandžaka, kao i punopravno članstvo Srbije i ostalih država na Balkanu u EU i NATO.

Ta naša opredjeljenja ujedno predstavljaju i osnovni preduslov na kojem možemo graditi saradnju sa drugim političkim strankama.

Bošnjacima u Srbiji treba suštinska promjena srpske državne politike prema bošnjačkom narodu, Sandžaku, prema Bosni i Hercegovini i svim drugim zemljama regiona.

 Za sve građane Sandžaka postoji nekoliko ozbiljnih pitanja na koje nijedna partija koja pretenduje na centralnu vlast u Beogradu ne daje odgovor, niti nudi rješenje.

Da li ih uopšte zanima i kako planiraju da riješe status i probleme Bošnjaka u Srbiji, kako planiraju da riješe status Sandžaka?

Ko, na koji način i u kom roku će da riješi probleme u infrastrukturi, školstvu, zdravstvu, nezapošljenost mladih, ko će preuzeti obavezu priznavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i poštovanje suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine?

Bez otvorenog razgovora i odgovora na ova pitanja, nema blanko podrške, Bošnjacima treba suštinska promjena, a ne neki drugi "Vučić".

5. Najavljujete protesni skup 27.februara u Novom Pazaru. Vezan je za godišnjicu otmice u Štrpcima? 

SDA Sandžaka više godina unazad organizuje proteste sa ciljem da ukaže na težak i neodrživ položaj Bošnjaka, sa posebnim akcentom na rasvjetljavanje zločina počinjenih nad Bošnjacima i rješavanje položaja i statusa Bošnjaka I Sandžaka. I ove godine mi ćemo organizovati protestni skup o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP