Učitavanje sajta

Vijesti

25 godina od zločina u Štrpcima

25 godina od zločina u Štrpcima

Danas se navršava 25 godina kada je u Štrpcima, 27. februara 1993. godine iz voza 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar oteto, mučeno i ubijeno 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedno lice nepoznate nacionalnosti.

Ovaj ratni zločin, kao i mnogi zločini nad Bošnjacima Sandžaka počinjeni od 1990. godine do danas nisu rasvijetljeni a odgovorni nisu kažnjeni.

Politika državnih organa prema Bošnjacima Sandžaka iz 90-tih danas je ponovo prisutna i vidljiva na svakom koraku što dodatno predstavlja razlog za strah i nesigurnost Bošnjaka u Sandžaku.

SDA Sandžaka zahtjeva da se, pored kažnjavanja zločinaca, porodicama žrtava dodijeli status civilnih žrtava rata, status raseljenih lica i da im se obezbijedi pravična materijalna naknada.

Kako bi se u budućnosti obezbijedila adekvatna zaštita bošnjačkom stanovništvu u Sandžaku, sačuvao mir, uspostavila vladavina prava i stvorili uslovi za normalan život i rad u Sandžaku neophodno je da OEBS, EU i Savjet Evrope uspostave posebne misije za Sandžak sa mandatom policijskih i pravosudnih organa do konstituisanja regionalnih sandžačkih institucija.

Ovim putem pozivamo Bošnjake i ostale građane Sandžaka da u cilju ukazivanja na sva neriješena pitanja u Sandžaku prisustvuju skupu pod nazivom „Za slobodu i sigurnu budućnost“, koji će se održati u petak, 2. marta 2018. godine na Gradskom šetalištu, ispred Sebilja u Novom Pazaru sa početkom u 13h, poslije džume namaza.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP