Učitavanje sajta

Vijesti

Dvadeset i pet godina od zločina u Sjeverinu

Dvadeset i pet godina od zločina u Sjeverinu

Danas se navršava dvadeset i pet godina od zločina nad Bošnjacima, državljanima Republike Srbije, koji su mučki ubijeni kod mjesta Sjeverin, u opštini Priboj.

Osuđujući najoštrije ovaj zločin, u kojem je ubijeno 16 Bošnjaka koji su iz Sjeverina pošli na posao u Priboj, SDA Sandžaka kao bošnjačka parlamentarna stranka, još jednom traži od nadlježnih državnih organa hitno ukidanje, odnosno izmjenu Zakona o civilnim invalidima rata, kako bi se zaustavila institucionalna diskriminacija porodica nevino ubijenih Bošnjaka i omogućilo sticanje statusa civilnih žrtava rata.

Na ovaj način porodice nastradalih dobile bi bar djelimičnu satisfakciju u oblasti materijalne zaštite i pomoći od strane države.

SDA Sandžaka, traži, takođe, od Vlade Republike Srbije da nastavi sa realizacijom Programa za povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj u periodu od 1991. do 1999. godine, koji je na prijedlog tadašnjeg ministra dr Sulejmana Ugljanina Vlada Republike Srbije usvojila 29. matra 2012. godine.

Realizacijom ovog programa biće ispravljena nepravda prema stanovnicima iz pograničnih sela opštine Priboj, koji su se u periodu od 1991. do 1999. godine, zbog prijetnji, straha i objektivnih opasnosti, iselili iz svojih domova.

Samo takvim odgovornim pristupom prema svim građanima, Republika Srbija će dokazati svoju iskrenu posvećenost ljudskim i evropskim vrijednostima, miru i toleranciji.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP