Učitavanje sajta

Vijesti

Ambasador SAD-a posjetio SDA Sandžaka

Ambasador SAD-a posjetio SDA Sandžaka

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država NJ.E. gospodin Kajl Skat posjetio je danas Stranku demokratske akcije Sandžaka i tom prilikom je razgovarao sa predsjednikom Stranke i Bošnjačkog nacionalnog vijeća Dr. Sulejmanom Ugljaninom.

Predsjednik Ugljanin je poželio dobrodošlicu Ambasadoru Skatu u Novi Pazar i Sandžak, zahvalivši se na ovoj značajnoj posjeti.

Na današnjem sastanku razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, statusu i položaju bošnjačkog naroda i statusu Sandžaka.

Predsjednik je upoznao Ambasadora da su ekonomski razvoj Sandžaka, evropske i NATO integracije Srbije, pravna sigurnost, jednakost pred zakonom, tržišna ekonomija i efikasna privreda neki od najvažnijih ciljeva SDA Sandžaka.

U tom smislu su autoput kroz Sandžak, regionalni putevi prema Tutinu i Sjenici, te zaobilaznica oko Novog Pazara neki od projekata koji su od izuzetne važnosti kao preduslov za razvoj ovog kraja, otvaranje novih radnih mjesta i sprječavanja odlaska mladih u inostranstvo.

Predsjednik Ugljanin je na sastanku podvukao da status Bošnjaka, kao ni status Sandžaka još uvijek nije riješen, te da u uslovima kakvi danas vladaju prijeti velika opasnost da Bošnjaci nestanu kao narod sa ovih prostora.

Također je istaknuto, da problemi na Balkanu i dalje postoje i da se sa tim u vezi mora nastaviti međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji po usvojenim principima Badinterove komisije.

Ambasador Skat je zamoljen da američkoj administraciji i drugim međunarodnim organizacijama prenese zahtjev i potrebu za nastavkom konferencije o bivšoj Jugoslaviji, kojom je predviđen specijalni status za Sandžak kao najefikasnije trajno rješenje za političku egzistenciju Bošnjaka.

Predsjednik Ugljanin je u razgovoru sa Ambasadorom SAD g. Skatom podvukao da su za Bošnjake u Srbiji, od posebnog značaja: 1. djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu u sandžačkim opštinama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva; 2. Nastavak realizacije manjinskog Akcionog plana za poglavlje 23 i 24 o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i 3. omogućiti manjinama aktivno i djelotvorno učešće u izradi novog manjinskog Zakona.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP