https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Konferencija za novinare Predsjednika Stranke - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Konferencija za novinare Predsjednika Stranke

Konferencija za novinare Predsjednika Stranke

Na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Stranke dr. Sulejman Ugljanin osvrnuo se na razgovore sa mandatarom za sastav Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem održane u Narodnoj skupštini Republike Srbije 8. juna 2016. godine.

Izjavu predsjednika Ugljanina prenosimo u cjelosti:

Imali smo dobar, otvoren i vrlo sadržajan razgovor sa mandatarom Vučićem o razvoju i napretku naše zemlje u budućnosti. Pored toga, započeli smo razgovore i o pitanjima koja zabrinjavaju građane Sandžaka, posebno Bošnjake.

Pored svog ekonomskog i razvojnog koncepta u generalnom programu mandatar je dao značaj odnosima Srbije sa Bosnom i Hercegovinom i otvaranju dijaloga Srba i Bošnjaka i naglasio značaj i važnu ulogu Stranke demokratske akcije u tome.

Ukazao je, također, na mnoge izazove u rješavanju tih pitanja i podvukao je da su dobri međunacionalni odnosi Srba i Bošnjaka preduslov za uspješno rješavanje svih ovih pitanja.

U razgovoru smo pozdravili razvojni koncept koji je predstavio mandatar u kontekstu daljih Evropskih integracija i naglasili svoje opredjeljenje za izgradnju decentralizovane i regionalizovane, ekonomski razvijene evropske Srbije, zasnovane na vladavini prava i pravnoj sigurnosti u kojoj bi Sandžak imao srednji nivo vlasti.

Poslanici  SDA Sandžaka, kao legitimni bošnjački predstavnici u Skupštini Srbije, neće biti ni pozicija niti opozicija, zastupat će intrerese Bošnjaka, sve što je u korist Bošnjaka podržat će, a suprostavit će se svemu što je na štetu Bošnjaka.

Sa svojim kolegama poslanicima iz većinskog naroda radit će na izgradnji međunacionalnog povjerenja i vraćanju povjerenja Bošnjaka u državne organe u Srbiji, te zajedničkim radom na usvajanju:

1. Zakona o lustraciji u srpskom pravosuđu i srpskim službama bezbjednosti zbog zločina nad Bošnjacima u Sandžaku iz 90-tih,

2. Usvajanjem Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici,

3. Zakona o pravima civilnih žrtava rata i

4. Zakona o pravima manjina u Srbiji.

Izrazili smo neslaganje sa manjinskim Akcionim planom za poglavlje 23. i smatramo ga nelegitimnim jer u njemu nisu uvrštene obaveze Srbije da riješi pitanja od vitalnog značaja za Bošnjake.

Upoznali smo, također, mandatara sa nekim od problema koji opterećuju građane Sandžaka, posebno Bošnjake.

  1. 1.    Nerazvijenost Sandžaka, visoka stopa nezaposlenosti,
  2. 2.    Nedostatak kvalitetne putne mreže i investicija,
  3. 3.    Neadekvatna zastupljenost Bošnjaka Sandžaka u policiji, pravosuđu i drugim državnim organima sa javnim ovlaštenjima,
  4. 4.    Širenje atmosfere straha državnih organa u sredinama gdje žive Bošnjaci u Sandžaku, i to koordiniranim akcijama republičkih inspektora, policije i pravosudnih organa, koji na drzak, nedozvoljen i nezakonit način zloupotrebljavaju svoja ovlaštenja u političke svrhe i na štetu Bošnjaka,
  5. 5.    Ustaljena i opasna praksa dovođenja velikog broja specijalnih policijskih snaga MUP-a Srbije u stanju borbene pripravnosti i blokada vitalnih dijelova grada u vrijeme održavanja utakmica, koncerata i drugih manifestacija, čime se bez i jednog valjanog razloga ograničava sloboda kretanja građana Novog Pazara i stvara se vizuelni utisak vanrednog stanja u zemlji.
  6. 6.    Otvorili smo pitanje kriminalne privatizacije Regionalne televizije u Novom Pazaru i zatražili od mandatara da pokrene istragu o tom slučaju.

Upoznali smo mandatara sa nenamjenskim i nesavjesnim trošenjem budžeta Novog Pazara kao i nagomilanim višegodišnjim neizmirenim dugovanjima i nezakonitim prezaduživanjem, pri čemu nadležna ministarstva godinama ignorišu sve naše zahtjeve za upravni nadzor.

Mandatar nas je informisao da je u proteklom periodu Novi Pazar najviše dobio gotovog novca od svih gradova u Srbiji. Izrazili smo zahvalnost zbog iskazane želje i izdvojenih sredstava koje je sa dobrom namjerom dodijelio gradu Novom Pazaru, ali smo tražili da nas upozna u koje svrhe je utrošen taj novac, jer u gradu nije urađena ni jedna kapitalna investicija.

Bilo je razgovora i o aktivnostima ekonomskog razvoja Tutina, Sjenice, Prijepolja, Priboja i Nove Varoši koristeći njihove velike prirodne i ljudske potencijale.

Izražena je obostrana spremnost i neophodnost kontinuirane saradnje i češćih sastanaka, u cilju sistematskog rješavanja nagomilanih problema sa kojim se suočavaju građani Sandžaka, a koji, bilo ko da ih radi i nanosi ovim građanima idu na štetu direktno Vlade Republike Srbije i Aleksandra Vučića.

Hvala na pažnji!

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP