Učitavanje sajta

Vijesti

Kontinuirano zastrašivanje Bošnjaka u predizbornoj kampanji

Kontinuirano zastrašivanje Bošnjaka u predizbornoj kampanji

Povodom sve učestalije hajke režimskih medija i dežurnih režimskih komentatora na Bošnjake i legitimne bošnjačke predstavnike, Stranka demokratske akcije Sandžaka izdaje sljedeće

S A O P Š T E NJ E    Z A    J A V N O S T

Gostujući na televijiziji N1 u emisiji “Novi dan” autorke i voditeljke Minje Miletić, Predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin obrazlažući odluku Bošnjačkog nacionalnog vijeća da od međunarodnih institucija zatraži zaštitu za Bošnjake u Srbiji govorio je o problemima i neriješenim pitanjima sa kojima se susreću pripadnici bošnjačkog naroda. On je tom prilikom naveo konkretne činjenice i slučajeve koje je Vlada izbacila iz Akcionog plana za manjine.

Međutim u režimskim medijima i tabloidima je lažno i tendenciozno prenešen dio razgovora sa ciljem podizanja tenzija i netrpeljivosti prema Bošnjacima i njihovim legitimnim predstavnicima.

S’ tim u vezi, kao dio ovog saopštenja prenosimo transkript dijela razgovora koji su režimski mediji zloupotrebili:

Transkript:

N1: „ Šta je uloga Saveta bezbednosti gospodine Ugljanin?“

Predsjednik Ugljanin: „Da spriječi zločine, da spriječi zlo, da očuva mir. Nama je potrebno da očuvamo mir u Sandžaku.“

N1: „Pa jel rat u Sandžaku ili je na pomolu rat?“

Predsjednik Ugljanin: „Vrlo je blizu, ako budu još jednom doveli neke četnike ili njiima slične ljude i nastave ovako da se odnose neprijateljski prema Bošnjacima preko inspekcija, preko inspektora, da reketiraju privrednike, da sprečavaju ljude da rade svoj posao, onda može svašta da se desi.“

Očigledno je da je svrha i cilj ove medijske hajke da se, u jeku predizbornke kampanje, unese strah kod Bošnjaka u Sandžaku.

Sve to je dio jedne kontinuirane kampanje u koju spadaju i reakcija državnog vrha Srbije na presudu Karadžiću, prijetnje izrečene Bosni i Hercegovini da će Srbija braniti Republiku Srpsku svim silama i sredstvima, a posebno dovođenje grupe četnika, koji su na utakmicu u Novi Pazar došli organizovano pod pratnjom specijalnih oružanih snaga MUP-a Srbije, te njihove provokacije i prijetnje da će nad Bošnjacima počiniti nove zločine, pa čak i genocid.

Ove prijetnje su vrlo ozbiljne i realne jer je istovremeno njihov cilj i da se pošalje poruka poruka javnosti u Crnoj Gori, kako bi njene građane i rukovodstvo odvratile od daljih NATO integracija.

SDA Sandžaka je o svim ovim događajima i pojavama obavijestila misiju PS Savjeta Evrope.

Foto: AA

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP