Učitavanje sajta

Vijesti

Predsjednik Ugljanin sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BIH Zvizdićem

Predsjednik Ugljanin sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BIH Zvizdićem

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće gdje je razgovarao sa predsjednikom Dr. Sulejmanom Ugljaninom o položaju bošnjačkog naroda u Srbiji, sa izazovima sa kojima se susreću i projektima na kojima rade legitimni predstavnici Bošnjaka.

U povodu posjete gospodina Zvizdića Bošnjačko nacionalno vijeće sazvalo je svečanu sjednicu na kojoj se Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine obratio vijećnicima, bošnjačkim narodnim poslanicima i predsjednicima sandžačkih opština koji su bili gosti na sjednici.

Izražavajući dobrodošlicu Predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predsjednik BNV-a Dr. Sulejman Ugljanin, istakao je važnost posjete visoke delegacije iz Bosne i Hercegovine i tom prilikom rekao da su „Bošnjaci Sandžaka civilizovan, kulturan, miroljubiv i dobro organizovan narod koji punih 25 godina, preko svojih legitimno izabranih predstavnika, kroz institucije sistema, radi na očuvanju i zaštiti svog bošnjačkog nacionalnog identiteta i ostvarivanju individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji.“

Takođe predsjednik Ugljanin je istakao da Bošnjaci, preko Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ostalih legitimno izabranih predstavnika, aktivno učestvuju u četiri važna programa na evropskom putu Srbije: reformi političkog sistema Srbije, izradi manjinskog Akcionog plana za Poglavlje 23 i drugih pregovaračkih poglavlja, izradi novog krovnog zakona za ostvarivanje prava i sloboda nacionalnih manjina i usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštni Srbije, kako bi se obezbijedila satisfakcija porodicama žrtava, vratilo povjerenje u državne organe i skinula odgovornost za počinjeni genocid nad Bošnjacima sa države Srbije i svih budućih generacija srpskog naroda, za zločin koji je neko učinio u njihovo ime.

U svom obraćanju doktor Ugljanin je istakao važnost pristupanja Srbije Evropskoj uniji i posebno naglasio da Srbija i BiH treba da rade na rješavanju otvorenih pitanja između dva naroda bošnjakog i srpskog i dvije države Bosne i Hercegovine i Srbije.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je izrazio veliko zadovoljstvo što se nalazi u najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka u Srbiji i da mu je drago što može iz prve ruke da čuje o problemima i izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci u Srbiji.

Gospodin Zvizdić je upoznao sve prisutne sa trenutnom situacijom u BiH i otvorio mogućnost uspostavljanja novih vidova saradnje sa opštinama u regionu Sandžak naročito u oblasti ekonomije.

Na kraju svog obraćanja Predsjedavajući vijeća ministara Zvizdić je rekao da će Bosna i Hercegovima na putu evropskih integracija posebnu pažnju obratiti položaju Bošnjaka Sandžaka.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP