Učitavanje sajta

Vijesti

Refiku Ličini nacionalna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ za 2015. godinu

Refiku Ličini nacionalna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ za 2015. godinu

Najveću nacionalnu nagradu sandžačkih Bošnjaka koja se dodjeljuje u oblasti književnosti za 2015. godinu dobio je književnik i publicista Refik Ličina za ukupni književni, esejistički, prevodilački i rad na evropskoj afirmaciji bosanskoga jezika, Bošnjaka i Sandžaka.

Tradicionalnim Sandžačkim književnim susretima – „SAKS 2015.“ na kojima je dodjeljena književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ prisustvovali su i Nj.E. gospodin Arif Mahmood, ambasador Islamske republike Pakistan, Gospodin Šerif Mujkanović zamjenik ambasadora Bosne i Hecegovine kao i narodni poslanici u Skupštini Srbije, predsjednici sandžačkih opština i skupština opština, odbornici, predstavnici nevladinih organizacija i predstavnici javnog i kulturnog života.      

Stručni žiri Bošnjačkog nacionalnog vijeća za dodjelu nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ za 2015. godinu, u sastavu Doc. dr. Sead Šemsović, predsjednik, Doc. dr. Nadija Rebronja, član, i Asmir Kujović, književnik, je nakon podrobnog sagledavanja tekuće književne produkcije Bošnjaka u Sandžaku donio je odluku da ovogodišnju (2015.) književnu nagradu „Pero Ćamila Sijarića“ dodijeli književniku Refiku Ličini.

Obrazlažući odluku o dodjeli nagrade doc. dr. Sead Šemsović je između ostalog naglasio da u pjesničkom i proznom jeziku Refika Ličine prelamaju se lokalni kolorit prošlosti i vremensko-prostorna distanca posmatranja iz sadašnjosti. U jednom takvom stapanju nastaju likovi i slike natopljeni specifičnim emotivnim treperenjima, koje možemo prepoznati kao gorčinu ljubavi ili uzavrelost tuge.

„Ćamil Sijarić je izvanredan primjer pisca koji je na pravi način zadužio svoj zavičaj, svoju kulturu i svoj narod i to tako što je genijalno koristio i brinuo o jeziku pokazavši svu njegovu raskoš bogatstvo i snagu.“ istakao je Refik Ličina prilikom prijema nagrade.

„Rijetki su pisci koji su podigli takav književni monument svom maternjem jeziku kao što je to Ćamil uradio. Mi koji dolazimo posle njega trudimo se, u skladu sa svojim snagama, da mu budemo dostojni i odani nasljednici.“

Ličina se zahvalio svima koji su došli da ovu nagradu zajedno podjele sa njim.

„Čast mi je i zadovoljstvo da na ovaj naš veliki praznik „Dan Sandžaka“ dodjelim našu najvišu nagradu iz oblasti književnosti i zahvaljujem se žiriju koji među svim našim dobrim književnicima, piscima, pjesnicima odlučio da dodjeli ovu nagradu jednom od nas koji ove zadnje godine života provodi u daljini i iz daljine gleda na nas i naš razvoj i još jednom čestitam dobitniku nagrade“ istako je dr. Sulejman Ugljanin.

U okviru obilježavanja 20. novembra - Dan Sandžaka organizovani su i Sandžački književni susreti – „SAKS 2015.“ posvećeni djelima Refika Ličine o kojima su  govorili Doc. dr. Sead Šemsović, Doc. dr. Nadija Rebronja, Denis Martinović i sam autor.

U okviru tradicionalni Sandžački književni susreti – „SAKS 2015“ u Prijepolju će 21. novembra 2015. godine biti održano književno veče u Domu kulture sa početkom u 18 sati.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP