https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Vode se razgovori sa svima koji se ozbiljno bave bošnjačkim pitanjem - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Vode se razgovori sa svima koji se ozbiljno bave bošnjačkim pitanjem

Vode se razgovori sa svima koji se ozbiljno bave bošnjačkim pitanjem

Povodom razgovora koje vodi kao nosilac liste „Za Bošnjačko jedinstvo“ Dr Sulejman Ugljanin, danas je održana Press konferencije u Novom Pazaru.

Dr Ugljanin je upoznao javnost o dosadašnjim razgovorima koji su vođeni sa značajnim predstavnicima Bošnjaka koji se na ozbiljan način bave Bošnjačkim pitanjem.

U prvoj fazi su vođeni razgovori sa predsjedništvom SDA Sandžaka koja je stranka sa najvećim bošnjačkim legitimitetom, zatim sa aktuelnim predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esadom Džudžom, generalnim sekretarom Bošnjačke akademije nauka i umetnost Muamerom Zukorlićem i sa predstavnicima oba dijela jedinstvene Islamske zajednice.

Nosilac liste je rekao da su svi susreti obavljeni u prijatnoj atmosferi i da je data podrška konceptu bošnjačkog jedinstva, te da su svi preuzeli obavezu da aktivno rade na motivisanju i pružanju logistike za upis Bošnjaka u Poseban birački spisak, bez obzira da li učestvovali na izborima ili ne. Takođe, svima je ponuđeno da uzmu učešće u formiranju izborne liste i da predlože svoje kandidate na ovu izbornu listu.

 

On je naglasio da su se svi učesnici razgovora usaglasili sa sledećim ciljevima liste „Za Bošnjačko jedinstvo“:

1)Postizanje bošnjačkog nacionalnog jedinstva

2)Ujedinjenje svih bošnjačkih institucija i njihovih predstavnika na jednu izbornu listu

3)Upis svih Bošnjaka u Poseban birački spisak

 

Dr Ugljanin je naveo glavne razloge zašto bi trebalo da svi Bošnjaci budu na jednoj listi:

1)Zato što su Bošnjaci mali narod!

3)Zato što svi Bošnjaci imaju zajedničke interese na ovim izborima!

3)Zato što Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema!

4)Zato što Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo neriješenih pitanja

5)Zato što su za svakog Bošnjaka i svaku bošnjačku instituciju od jednakog interesa-Jezik i pismo, obrazovanje, kultura, informisanje i sva ostala nacionalna pitanja.

6)Zato što svi koji budu na jednoj izbornoj listi stiču potpun bošnjački legitimitet

7)Zato što svi oni koji izađu pojedinačno na izbore usitnjavanju bošnjačko biračko tijelo i umanjuju svoj izborni legitimitet

8)Zato što će ujedinjeni na jednoj listi kupiti najbolje bošnjačke kadrove koji će moći da nađu najbolja rješenja za sve bošnjačke probleme

9)Zato što podijeljene Bšnjake niko ne uvažava

10) Zato što samo ujedinjeni, Bošnjaci su faktor i poželjan partner

Na kraju je informisao javnost da je Manjinska poslanička grupa „SDA Sandžaka-PDD“ u Skupštini Srbije podnijela zahtjev Skupštinskom odboru za ljudska i manjinska prava i tražila od nadlježnog ministarstva i Republičke izborne komisije da se prilikom organizovanja i sprovođenja izbora za nacionalne savjete manjina primjene principi i pravila koja se koriste prilikom izbora za narodne poslanike. U zahtjevu se traže isti standardi i ista prava za manjine kao za većinski narod u Republici Srbiji.     

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37