https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Jedino upisom u poseban birački spisak se stiče pravo glasa - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Jedino upisom u poseban birački spisak se stiče pravo glasa

Jedino upisom u poseban birački spisak se stiče pravo glasa

Politički savjetnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Šeri Danijels i Grant Morou, predstavnik političkog odjeljenja Američke ambasade, sastali su se juče u Novom Pazaru sa predstavnicima SDA Sandžaka, generalnim sekretarom SDA Sandžaka Vasvijom Gusinac i pravnim savjetnikom Stranke Ahmedinom Škrijeljom.

Predstavnici SDA Sandžaka su informisali goste o brojnim problemima sa kojima se susreću Bošnjaci u Sandžaku i preprekama u ostvarivanju njihovih prava u Republici Srbiji.

Naglašeno je da je postoji niz smetnji koje bi država morala otkloniti kako bi izbori za nacionalne savjete u Srbiji, koji će se održati 26. oktobra, bili slobodni i uspješni. Kao prvo, država bi morala omogućiti predstavnicima izbornih lista da aktivno učestvuju u organima za sprovođenje izbora, po pravilima koja važe za parlamentarne i lokalne izbore. Izbornim listama se mora omogućiti da imaju i svoje predstavnike u RIK-u, opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima. Kao drugo, neophodno je da država obezbijedi učesnicima izbora i finansijska sredstva za sprovođenje izborne kampanje. Nadlježno ministarstvo bi trebalo da hitno otpočne medijsku kampanju kako bi ohrabrila pripadnike manjina da se upišu u posebne biračke spiskove, jer jedino tako mogu ostvariti pravo da biraju svoje predstavnike.

Predstavnici SDA Sandžaka su posebno naglasili da je Dr. Sulejman Ugljanin nosilac liste “Za bošnjačko jedinstvo” koju je oformio kao osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka. U tom smislu on vodi pregovore sa svim predstavicima organizacija i institucija koje se bave bošnjačkim i sandžačkim pitanjem kako bi se okupili oko zajedničkih ciljeva i pozvao ih je da daju svoje kandidate ovoj izbornoj listi. SDA Sandžaka će pružiti logisitiku i svu tehničku i stručnu pomoć Bošnjacima da se upišu u Poseban Birački spisak.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37