https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Usvojene mjere Vlade Srbije za obrazovanje na bosanskom jeziku - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Usvojene mjere Vlade Srbije za obrazovanje na bosanskom jeziku

Usvojene mjere Vlade Srbije za obrazovanje na bosanskom jeziku

Na današnjoj press konferenciji Stranke demokratske akcije Sandžaka medijima se obratio portparol Stranke Merfid Kamešničanin, koji je govorio o usvojenim mjerama Vlade Srbije za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku u Republici Srbiji.

Na sinoćnoj sjednici Vlade Republike Srbije, a na incijativu ministra dr. Sulejmana Ugljanina, usvojene su mjere za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji.

“Usvajanjem izveštaja mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku, Vlada Srbije poslala je jasnu poruku svim svojim građanima, a posebno Bošnjacima da će obezbediti njihovo socijalno uključivanje posebno u oblasti obrazovanja u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim prihvaćenim standardima“- rekao je Kamešničanin.

On je naglasio da se usvojene mjere odnose na teritoriju cijele Srbije, a da je vlada Srbije ovom odlukom otklonila sve prepreke u pogledu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovno-vaspitni rad na njihovom maternjem bosanskom jeziku, na čitavom području naše zemlje.

“Ovakve odluke Vlade Srbije vraćaju povjerenje Bošnjaka u državu i njene institucije i ispunjavaju evropske standarde u ostvarivanju prava manjina“- istakao je portparol Stranke.

Ovo je rezultat dugogodišnje istrajnosti i saradnje SDA Sandžaka, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i drugih bošnjačkih institucija i organizacija koje se ozbiljno bave bošnjačkim pitanjem u Srbiji.

„SDA Sandžaka zahvaljuje Vladi Republike Srbije, roditeljima, učenicima, profesorima i svim pojedincima koji su se zalagali za poštovanje i ostvarivanje prava Bošnjaka u Republici Srbiji“-zaključio je Kamešničanin.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP