https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Obraćanje ministra dr. Sulejmana Ugljanina na Sarajevo Business Forumu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Obraćanje ministra dr. Sulejmana Ugljanina na Sarajevo Business Forumu

Obraćanje ministra dr. Sulejmana Ugljanina na Sarajevo Business Forumu

Obraćanje ministra dr. Sulejmana Ugljanina na Sarajevo Business Forumu

SARAJEVO BUSSINES FORUM, 6. april 2011. godine, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Poštovani Člane predsjedništva Bosne i Hercegovine,

Gospođo ministarka, kolege ministri,

Gospodine guverneru,

Vaše ekselencije,

Uvaženi predstavnici organizacija i institucija,

Dame i gospodo,


Zadovoljstvo mi je i čast da u ime Republike Srbije i njene Vlade budem prvi učesnik na Sarajevo Biznis Forumu. Sve vas srdačno pozdravljam, u ime Vlade Republike Srbije, kao i u svoje lično ime. Nadam se da je ovo samo prvi u nizu zajedničkih susreta i da ćemo se češće sretati u godinama koje slijede.

Želim da iskoristim ovu priliku da izrazim zahvalnost i podršku inicijativama za održavanje ovog skupa s temom koja se tiče ekonomskog i razvojnog napretka našeg regiona. Posebno pozdravljam napore i istrajnost Bosanske međunarodne banke, gospodina Amira Bukvića i njegovih saradnika, u organizaciji ovog Foruma, koji ima za cilj da pomogne da se region Zapadnog Balkana više ne pominje samo kao politički nestabilno područje, već da pokaže da su zemlje Balkana zemlje poslovnih ljudi, privrednika, stručnjaka, istraživača spremnih i željnih da sarađuju međusobno, ali i da sarađuju sa vodećm zemljama svijeta.

O tome sam u poslednje vrijeme razgovarao sa kolegama ministrima u Sloveniji i Crnoj Gori i Makedoniji, kao i našim domaćinima kolegama iz Bosne i Hercegovine. Jedinstven stav svih je da samo kroz jaku ekonomsku saradnju možemo ozbezbijediti stabilnost i drugoročni prosperitet u ovom, nekad turbulentnom, dijelu Evorpe.

Ovo je još jedna potvrda sve boljih dobrosusjedskih odnosa između naših prijateljskih naroda i država - Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, koje karakteriše intenzivan politički dijalog i svestrana bilateralna, a naročito ekonomska saradnja. Isto tako, i potvrda progresa svake od naših zemalja pojedinačno, i regiona u cjelini na evropskom putu koji zajednički uspješno ostvarujemo.

Predstavljanje regiona Zapadnog Balkana u pozitivnom poslovnom kontekstu je naš zajednički od nekoliko ciljeva. Prvi i najvažniji treba da bude privlačenje investitora, ali i saradnja na svim nivoima, zajednički projekti koji se finansiraju iz evropskih fondova, saradnja regionalnih agencija, zajednički nastupi na trećim tržištima i druge regionalne inicijative koje otvaraju brojne mogućnosti za razne vidove saradnje koja je potrebna našim zemljama.
Drage dame i gospodo, dozvolite mi da na kraju zaključim,

Vjerujem da ovaj poslovni forum predstavlja dobru osnovu za unaprjeđenje saradnje i učvršćivanje ekonomskih odnosa između privreda svih zemalja regiona, a naročito Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Potrebna je volja i povjerenje za uspostavljanje čvršćih veza, a to je upravo ono što mi i radimo.

Regionalna saradnja stalni je prioritet Vlade Republike Srbije i osnov je za dugoročnu stabilnost i privredni rast ovog regiona. Želim da istaknem da je Srbija odlučna na svom evropskom putu i da je multietnička zemlja koja je opredijeljena za mir, stabilnost i najbolje moguće odnose sa svojim susjedima.

Naš zajednički pravac kretanja je stabilnost ekonomija i ostvarenje punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Zajednički učinićemo mnogo i na poboljšanju života u našoj regiji, jer ako naši susjedi žive dobro i mi ćemo živjeti dobro.

Želim svima dalji uspjeh u radu ovog Foruma!

Hvala na pažnji.

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37