https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDA Sandžaka traži od Vlade hitne ekonomske mjere za Sandžak - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka traži od Vlade hitne ekonomske mjere za Sandžak

SDA Sandžaka traži od Vlade hitne ekonomske mjere za Sandžak

SDA Sandžaka traži od Vlade hitne ekonomske mjere za Sandžak

Danas je u Beogradu u Medija Centru održana konferencija za novinare Stranke demokratske akcije Sandžaka. Na danasnjoj konferenciji govorio je Zamjenik predsjednika Stranke, Šemsudin Kučević.
Kučević je u obraćanju novinarima govorio o alarmantnom ekonomskom i socijalnom stanju u Novom Pazaru i Sandžaku.


Zamjednik predsjednika Stranke je preneo stav Predsjednistva SDA Sandžaka koji je upućen Vladi Republike Srbije i koalicionim partnerima koji čine ovu Vladu, da se hitno formira Vladino radno tijelo koji će predložiti set ekonomskih mjera za rješavanje postojećih socijalnih i ekonomskih problema u Sandžaku  ili da se jedna sjednica Vlade posveti realizaciji ovog Akcionog plana. 


Ogromna nezaposlenost koja u Novom Pazaru prijeti da, ukoliko se nastavi ovakav trend, dostigne cifru i do 60% nezaposlenosti radno sposobnog stanovnista koje ima za posljedicu socijalnu bedu i siromaštvo. Takva situacija podstiče bezperspektivnost kod mladih.
Prema njegovim rečima, Bošnjaci su sada uključeni u institucije sistema i probleme koji postoje, bolje je rešavati unutar sistema.


"Činjenica je da nisu sva prava Bošnjaka ispoštovana u Srbiji, ali s obzirom da smo zemlja u tranziciji, mi se zalažemo, bez obzira što je to možda duži put, da se svi problemi i ostvarivanje prava Bošnjaka rješavaju na institucionalizovan način", rekao je Kučević.


„Zbog toga tražimo da Vlada R. Srbije hitno usvoji Akcioni plan praktičnih interventnih ekonomskih mjera kako bi se povećala zaposlenost građana Sandžaka i smanjilo siromaštvo. Na taj način bi se otklonili uzroci političke destabilizacije i spriječila dalja manipulacija građana Sandžaka od strane radikalnih političkih opcija. SDA Sandžaka smatra da je to najbolji odgovor kojim se riješavaju nagomilani višedecenijski socijani i ekonomski problemi" ponovio je Kučević. 


On je naglasio da SDA Sandžaka traži da država u Sandžaku interveniše isto onako kako je intervenisala sa 100 miliona eura u Boru, 400 miliona eura u Kragujevcu, 45 miliona na Staroj Planini itd. Zadnju deceniju je u infrastrukturu Kopaonika, Zlatibora, Tare, Divčibara uloženo na stotine miliona eura što građani Sandžaka zdušno pozdravljaju, ali opravdano postavljaju pitanje zašto se stotine miliona eura ne ulažu u infrastrukturu na Goliji i Zlataru.


Šemsudin Kučević je na kraju istakao da Stranka demokratske akcije Sandžaka očekuje hitan odgovor od koalicionih partnera u Vladi Srbije i od Vlade Republike Srbije.

 

foto: Medija Centar

text: sda portal, fonet

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37