Učitavanje sajta

Vijesti

BOŠNJACI POD GENOCIDNIM PRIJETNJAMA NAJVIŠIH DRŽAVNIH ORGANA DOČEKUJU PREDSTOJEĆE IZBORE

BOŠNJACI POD GENOCIDNIM PRIJETNJAMA NAJVIŠIH DRŽAVNIH ORGANA DOČEKUJU PREDSTOJEĆE IZBORE

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović na sastanku sa predstavnicima Evropskog Parlamenta iznio je slučaj u vezi posljednjih genocidnih prijetnji koje su najprije policajci, a potom i ektremisti u Priboju upućivali Bošnjacima Sandžaka, te relativizacijom tog krivičnog djela od strane Predsjednika Republike i ministara, kao i izostanku reakcije Republičkog tužilaštva.

„U takvim okolnostima i sa takvim tolerantnim odnosom prema prijetnjama bošnjačkom narodu od strane državnih organa, Bošnjaci Sandžaka ulaze u ovu izbornu kampanju. Policija i tužilaštvo, kao državni organi koji treba da budu garant slobodnih i fer izbora ne samo da su pokazali da nisu u stanju da zaštite slobodu i živote Bošnjaka, već su pokazali spremnost da ugroze njihove živote i  slobodu, otvoreno prijeteći i podstičući na novi genocid i druge ratne zločine.“ – upozorio je predstavnike Evropskog parlamenta Imamović.

Imamović je istakao da pored toga, mnogi dogovori koji su postigli u prethodnim rundama dijaloga oni nisu ispoštovani i bez obzira što su samo neki od prijedloga SDA Sandžaka usvojeni, te da za SDA Sandžaka je neprihvatljiv takav odnos prema preuzetim obavezama.

„U ime poslaničkog kluba Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka prenio sam nezadovoljstvo zbog nespremnosti da se udje u suštinake promjene političkog sistema Republike Srbije i što nakon tri godine pregovaranja nismo uspjeli da ostvarimo suštinske promjene Ustava, zakona, decentralizacije zemlje, osnivanje novih izbornih jedinica i primjene drugih pozitivnih iskustava zemalja EU.“ – podvukao je Imamović.

Narodni poslanik SDA Sandžaka pozvao sam predstavnike EP da i nakon ovih izbora zajedno nastavimo proces promjene i unapredjenja političkog i izbornog sistema Republike Srbije, jer je evidentno da do sada nisu stvoreni uslove za slobodne, fer i demokratske izbore i izrazio spremnost da u tom procesu SDA Sandžaka uzme aktivno učešće u cilju zaštite interesa svih gradjana Sandžaka.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP