https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 BUDŽET SRBIJE NEPRIHVATLJIV ZA SANDŽAK I PREŠEVSKU DOLINU - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

BUDŽET SRBIJE NEPRIHVATLJIV ZA SANDŽAK I PREŠEVSKU DOLINU

BUDŽET SRBIJE NEPRIHVATLJIV ZA SANDŽAK I PREŠEVSKU DOLINU

Na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srbije narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević govorila je o prijedlogu Budžeta R.Srbije za 2022. godinu.

Obraćanje narodne poslanice SDA Sandžaka Selme Kučević prenosimo u cjelosti:

"Pred nama se danas na dnevnom redu nalazi veoma značajan zakon o budžetu za 2022.godinu, koji sadrži određenim dijelom zanimljive i napredne mjere. Međutim, održivost ovih mjera u kontinuitetu je veoma upitna. Kada govorim o zanimljivim i naprednim mjerama tu svakako mislim na podsticaje u pogledu materijalnog položaja građana u vidu povećanja plata i penzija, zatim značajnog ulaganja u kapitalne investicije.

Obzirom da je ovaj prijedlog zakona trebao biti razvojni i kao takav apsolutno prihvatljiv za sve građane Srbije, ja kao građanka jedne od najnerazvijenijih opština u Srbiji, opština koje čak spadaju u red devastiranih, to zaista ne mogu reći.

Ako želimo da država Srbija bude moderna, evropska zemlja, odnosno zemlja koja prihvata i dijeli evropske standarde, moramo prihvatiti i decentralizaciju i regionalizam kao rukovodeći princip u smislu vođenja i zvanične državne politike i njenog odnosa prema određenim područjima u našoj zemlji.

U skladu sa tim, smatram da je bilo neophodno da se u državnom budžetu posebno pozicioniraju područja i regioni u kojima su nedovoljno razvijene opštine i da se kroz određene afirmativne mjere u odnosu na njih pokuša uravnotežiti ekonomski izuzetno neuravnotežen položaj i status koji ne odgovara našem navodnom zalaganju za ravnopravnost i zaštitu interesa svih građana. To se, prije svega, odnosi na Sandžak i Preševsku dolinu. Slučajno ili ne u tim područjima upravo žive pripadnici nevećinskog naroda, odnosno pripadnici nacionalnih manjina koje predstavlja naša opoziciona poslanička grupa.

Nekoliko puta sam naglašavala da je opština Tutin prema prosečnoj starosti stanovništva najmlađa opština u Republici Srbiji. Ovih dana smo imali priliku da čujemo da će država pružiti nove podsticajne mere za populacionu politiku, dok sa druge strane imamo apsolutnu nebrigu ove države i zapostavljenost upravo područja i opština gde ima najviše mladih ljudi.

Na primjer opština Tutin nema gradsku sportsku halu, kao ni školsku u okviru dvije osnovne škole u gradskom području.

Objekat je započeo sa izgradnjom 2005 godine u dvorištu osnovnih škola „Rifat

Burdžović Tršo“ i „Vuk Karadžić“  u kojima pohađa nastavu oko 2.100 osnovaca.

Projekat je odobren od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganja (KUJU). Zbog povlačenja finsijskih sredstava usled pandemije, obustavljen je postupak javne nabavke.

O značaju sportske hale je zaista suvišno i govoriti, apsolutno je neophodna, kako za potrebe učenika osnovnih škola, tako i za potrebe sportskih klubova i omladine u opštini Tutin.

Do sada su izvedeni radovi skeletne konstrukcije i krova.

Projektom je predviđena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija objekta da bi isti bio pogodan za upotrebu.

Sanacija objekta srednjih škola „Gimnazija i Tehnička škola“. Projekat je odobren od strane Kancelarije za upravljanje

Opštini Tutin postoje dvije srednje škole (Gimnazija i Tehnička škola) koje koriste jedan zajednički objekat – Objekat srednjoškolskog centra.

Objekat je izgrađen 1985. godine, a 2018. godine je rađena i završena I faza sanacije, finansirana od strane Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije.

U obe škole nastavu pohađa preko 1100 učenika.

Projektom je predviđena sanacija fasade objekta srednjih škola, sanacija i rekonstrukcija objekta radionica koje koristi Tehnička škola, kao i uređenje celokupnog školskog kompleksa, da bi isti bio pogodan za upotrebu.

Zatim, aplicirali smo i sa mnogim drugim projektima, poput:

Izgradnja zatvorenog bazena u sklopu školskog kompleksa Tršo i spoljno uređenje kompleksa; Opština Tutin nema, ni školski, ni javni gradski bazen.

Zatvoreni bazen je planiran i projektovan u dvorištu osnovnih škola „ Rifat Burdžović Tršo“ i „Vuk Karadžić“ u kojima pohađa nastavu oko 2100 osnovaca.

Zatvoreni bazen je neophodan, kako za potrebe učenika osnovnih škola, tako i za potrebe sportskih klubova i omladine u opštini Tutin.

Rekonstrukcija i dogradnja Doma zdravlja i Opšte bolnice

Dom zdravlja sa dispanzerom izgrađen je 1980.godine i zahtjeva obimnu rekonstrukciju, u smislu sanacije, rekonstrukcije i zamjene dotrajalih elemenata.

Objekat stare bolnice izgrađen je 1970. godine i uz njega aneks koji je izgrađen u mnogo skorijem periodu ali nije u funkciji i nije kompletno dovršen.

U okviru cijelog bolničkog kompleksa (oba objekta), vršiće se prvenstveno radovi na energetskoj sanaciji oba objekta, kao i radovi koji će poboljšati rad i funkcionisanje, kako bolnice tako i Doma zdravlja.

Opština Tutin je izdvojila veoma značajna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sve ove projekte, ali su stopirani usled pandemije kovida 19. S toga mene zanima kada ćemo moći barem okvirno da očekujemo realizaciju istih.

U ovom prijedlogu zakona imamo veliku posvećenost sektoru bezbjednosti, što je svakako važno, ali smatram da se u ovom trenutku trebalo više pažnje posvetiti bolnicama i školama.

Takođe, moram da spomenem i to da Sjeničko jezero i seoski turizam u ovoj opštini nisu čak ni približno iskorišćeni, te da je u njihov razvoj neophodno mnogo više ulagati.

Projekat od značaja za razvoj Sjenice jeste podrška regionalnom centru za razvoj poljoprivrede i sela i ustupanje zemljišta za izgradnju industrijske zone (ili slobodne zone, ili zone za unapređeno poslovanje), sa akcentom na razvoj poljoprivrede. Dalje infrastrukturno opremanje ski centra Žari sa nacionalnim biatlon centrom, osvjetljenjem kompleksa, izgradnjom ski liftova i prateće infrastrukture. Takođe, razvoj i opremanje turističkih lokacija na Uvcu, pešterskoj visoravni.

Veoma razočaravajuća činjenica jeste da Ministartsvo omladine i sporta nikada do sada nije pokazalo interesovanje za projekte u Sjenici. Opština među najmlađim u zemlji, u kojoj je jedini Nacionalni biatlon centar u regionu, funkcionišu oslanjanjem na lične resurse. Za to vreme, država podržava izgradnju objekata na Zlatiboru, a reprezentacija Srbije u zimskim sportovima je maltene sastavljena od sportista iz Sjenice.

Istina je da je Ministartsvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržala određene projekte opremanja Ski centra i Sjeničke kuće, koju aktuelna vlast upravo pokušava diskreditovati narušavanjem autentičnosti i originalnosti objekta

Razvojni projekti koji su trebali dobiti podršku države: Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela je egzistencijalno ugrožen zbog toga što država ne sprovodi svoje uredbe o obaveznoj kontroli kvaliteta mlijeka, navodno čekajući da se uspostavi sistem referentnih laboratorija. Sjenička laboratorija ima akreditovano 37 metoda provere kvaliteta mlijeka i mesa i proizvoda od mleka i mesa, a država je ustanovila svega 7. Ako država posle deceniju kašnjenja sprovede svoje uredbe, Regionalni centar bi opstao kao regionalna institucija, posvećena daljem razvoju poljoprivrede, koji bi svakako zaustavilo trend migracija iz ove opštine, te obezbjedilo adekvatnije uslove za ostanak i pristojan život na teritoriji ove opštine.

Drugo što ovom prilikom želim da istaknem je svima vama poznati projekat unaprjeđenja životnih uslova za građane pograničniih područja sa Bosnom i Hercegovinom u opštini Priboj. Vi znate šta se tamo sve dešavalo i koliko je Bošnjaka bilo žrtava destruktivne politike tadašnjeg državnog režima u zadnjoj deceniji prošloga stoljeća. Program povratka Bošnjaka i njihovog održivog života u opštini Priboj prekinut je 2014. godine i od tada ništa iz onoga što je naša država usvojila kao jedan od svojih prioriteta nije realizovano."

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37