https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SPECIJALNI STATUS SANDŽAKA LEGITIMAN CILJ - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SPECIJALNI STATUS SANDŽAKA LEGITIMAN CILJ

SPECIJALNI STATUS SANDŽAKA LEGITIMAN CILJ

Koristim ovu priliku da se obratim građanima Sandžaka, posebno Bošnjacima.

SDA Sandžaka kao stranka bošnjačkog naroda podržava zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji je upućen republičkim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.

Specijalni status Sandžaka u kojem su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi, postaje nukleus regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu. Srbi i Crnogorci ne gube ništa, naprotiv, dobijaju i očekujemo njihovu punu podršku.

Kao najbolji model za trajno rješenje jugoslovenske krize, ponovo se nameće koncept Badenterove komisije iz novembra 1991. godine, kao rješenje koje garantuje stabilan i trajan mir, sigurnost i saradnju na Balkanu.

Bošnjačko nacionalno vijeće je utvrdilo specijalni status kao legitiman cilj koji može da obezbjedi političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku i jasne stavove koji mogu okupiti sve bošnjačke političke faktore ka postizanju tog cilja.

Od danas više niko nikada ne može reći da Bošnjaci Sandžaka ne traže ništa ili da ne znaju šta hoće. Ponavljam SDA Sandžaka podržava zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća i prihvata kao platformu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Oćekujemo da se i ostale bošnjačke političke stranke, institucije i organizacije sa bošnjačkim i sandžačkim predznakom pridruže ovom zahtjevu i time opravdaju povjerenje koje dobijaju od bošnjačkog naroda.

Napominjem, postojanje više bošnjačkih stranaka u Sandžaku koje međusobno ne sarađaju predstavljaju glavnu smetnju u rješavanju statusa bošnjačkog naroda. Zašto?! Umjesto saradnje, po diktatu iz Beograda umanjuju zahtjeve jedna drugoj i sve to ide na štetu Bošnjaka i bošnjačkog pitanja.

Bošnjački narod u Sandžaku danas treba da odluči:

Ili će podržati inicijativu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka ili će kao narod nestati sa ovih prostora.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP