https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Saopštenje za javnost - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Stranka demokratske akcije Sandžaka najoštrije osuđuje pisanje dopisnika lista “Večernje novosti” iz Novog Pazara, koji u svom tekstu “Obaveza – život u miru” tendenciozno i zlonamjerno na najgrublji način gazi i vrijeđa osjećanja Bošnjaka. 

Na taj način se nastavlja tendencija opravdavanja zločina nad Bošnjacima koji su počinjeni u vrijeme i nakon II Svjetskog rata. 

U pomenutom članku iznesen je čitav niz netačnih informacija o Aćifu efendiji Hadžiahmetoviću jednom od najugledniji sandžački intelektualaca i političkih lidera u periodu između dva svjetska rata. 

Aćif-efendija je u Sandžaku poznat kao čovjek osnivač i predsjednik bošnjačke političke stranke Džemijet, narodni poslanik u Skupštini Srba Hrvata i Slovenaca i Skupštini kraljevine Jugoslavije, načelnik sreza i poznat kao čovjek koji je organizovao odbranu građana Novog Pazara od četničkih napada u toku Drugog svjetskog rata. On je takođe poznat i kao zaštitnik srpskog stanovništva u Novom Pazaru od odmazde Kosovskih Albanaca nakon četničkih zločina nad Albancima u Dreničkom kraju. 

Proglašavanjem Aćif-efendije kao “ratnog zločinca” i “saradnika okupatora” i ponovnim pozivanjem da se ukloni tabla koja je posvećena njemu, vrijeđaju se bošnjačke žrtve i osjećanja sandžačkih Bošnjaka. 

Umjesto da podstiču otvaranje bošnjačko-srpskog dijaloga između legitimnih predstavnika ova dva naroda u našoj zemlji, pojedini mediji otvaranjem ovih pitanja i svojim tendencioznim pisanjem podstiču nove konflikte, podjele i sukobe. Ovo je predstavlja pravi primjer zloupotrebe medija protiv prava Bošnjaka i vrijeđanja njihovih osjećanja. 

Podsjećamo na još jedan flagrantan primjer nepoštivanja prava i osjećanja Bošnjaka kada se radi o liku Aćif-efendije. Odlukom suda u Novom Pazaru, po političkoj osnovi, kažnjena je tadašnja načelnica Gradske uprave Selma Pluncević zato što nije naložila uklanjanje table i pored toga što se gospođa Pluncević u tom periodu nalazila životno ugrožena u bolnici zbog liječenja od posljedica ranjavanja, kada je pokušano ubistvo nad njom. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37