Učitavanje sajta

Vijesti

Intervju predsjenika Uglјanina dnevnom listu Politika

Intervju predsjenika Uglјanina dnevnom listu Politika

Intervju predsjenika Uglјanina dnevnom listu Politika

 

Cela Srbija u narednih 50 godi na može da radi samo za Irak i u Iraku, izjavio je za naš list ministar dr. Sulejman Uglјanin, posle višednevnog boravka u toj zemlјi. Privredniiima poručuje da Iraku treba sve: od vode, hrane, odeće, obu- će, školskog pribora, preko mašina, brodova, vagona, fabrika opeke do termoelektrana na gas...

Uglјanpn posebno ističe daje Srbija u prilici da Iraku prodaje znanje, a ne jeftinu radnu snagu. Naročito znanje naših građevinara.

Srpska privreda je sa Irakom sarađivala 55 godina. Mi smo za njih više od prijatelјa. Dočekuju nas kao rođake. Ovu priliku ćemo propustiti, samo ako mi ne budemo hteli da je iskoristimo.

Naš student počasni konzul

Oko 5.000 Iračana završilo je studije u bivšoj Jugoslaviji, od tog broja više od 3.000 u Beogradu i drugim univerzitetskim centrima u Srbiji. Naš ambasador Radisav Petrović ih mesečno okuplјa na druženje.

„Oni su naši lјudi u Iraku\".

Na predlog ambasadora Petrovića, za počasnog konzula Srbije u Iraku naša vlada je imenovala Cemala Al Badria, uspešnog privrednika, bivšeg studenta Univerziteta u Nišu - sa zadovolјstvom ističe Uglјanin.

Kancelarija za održivi razvoj iedovolјio razvijenih područja, na čijem je čelu naš sagovornik, pripremala je posetu Iraku punih šest meseci. Mnogo su pomogli ambasador Iraka u Beogradu njegova ekselencija Falak Abdelsad i naš ambasador u Bagdadu Radisav Petrović.

Posle tridesetogodišnjih ratova, Irak je razorena zemlјa - kaže Uglјanin. - Obnavlјaju ga samo kompanije iz država koje su u poslednjem ratu imale svoje trupe u međunarodnim snagama. Srbija može da bude među prvim zemlјama koja će im se pridružiti u tom velikom poslu. Odlučili smo da našoj privredi prokrčimo put na jugu Iraka, u provinciju Meisan, drugoj po velpčini. najbogatijoj naftom i za grad Basru, kao njeno središte.

U našoj delegaciji bili su predstavnici kompanija koje su radile u Iraku: „Invest import”, „Gošamontaža”, „Termoelektro”, „ Kvatrohausis”, „Peštan” i „Marabon\", Aleva”. Razgovaralo se sa partnerima, uspostavlјeni su neposredni kontakti, „Goša montaža\" je potpisala prve sporazume. 

Dogovorili smo se sa Ali Daudom JTazimom, guvernerom provincije Meisan da naši privrednici i njihove kolege iz Iraka osnuju mešo- viti tim za saradnju- kaže Uglјanin.

Guverner je predložio saradnju u energetnpi, školstvu, polјoprivredi, industriji, medicini i biomedicini i turizmu. Predložio je, takođe, da Srbija učestvuje u izgradnji školskih i zdravstvenih objekata.

Irak ima velikih problema sa stabilnim snabdevanjem električnom energijom, nastavlјa naš sagovornik. Nemaju dovolјno struje, a leže na nafti i prirodnom gasu, koji gori u pustinji. Nude nam da projektujemo, gradimo i montiramo elektrane na gas, fabrike opeke... Naša preduzeća su sposobna da to urade.

Glavni šeik Basre, Đasim Al-Batat predložio je osnivanje srpsko-iračkih firmi i otvaranje iašeg konzulatau Basri, što bi olakšalo pristup našim preduzećima iračkom tržištu i omogućilo brzo dobijanje zemlјišta i dozvola za rad.

Na poziv minstra Uglјanina, velika delegacija iračkih privrednika posetiće naredni Polјoprivredni sajam u Novom Sadu, od 18. do 22. maja. Biće to prilika da upoznaju naša dostignuća u toj oblasti, ali i da se ubrza osnivanje zajediičkih kompanija. Svakom gostu iz Iraka biće omogućeno da poseti fabrike svojih budućih partnera u Srbiji.

Kancelarija za održivi razvoj nedovolјno razvijenih područja pokrenuće inicijativu da naša vlada u Basri otvori kancelariju za privrednu saradnju, koja će prethoditi našem konzulatu. Zatim, da se uspostave direktne avionske linije Beograd - Bagdad ili Beograd - Basra. Ponuđenoje i bratimlјenje Basre i Misana sa našim gradovima. Uglјanin posebno ističe veliki ugled ambasadora Radisava Petrovića među domaćinima koga svuda u Iraku dočekuju kao rođaka. „I mi smo, zahvalјujući njemu, dočekivani kao bliski rođaci", rekao je ministar.


Izvor: Politika, 03.04.2013.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP