https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Cilj: Nacionalni konsenzus Bošnjaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Cilj: Nacionalni konsenzus Bošnjaka

Cilj: Nacionalni konsenzus Bošnjaka

Cilj: Nacionalni konsenzus Bošnjaka

Generalni sekratar Stranke demokratske akcije Sandžaka Fuad Baćićanin održao je danas press konferenciju na kojoj je istakao:

"Djelimično je ispravljena greška, koju je dugo pravilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno policijske uprave u sandžačkim gradovima. 

Od prije nekoliko dana u Policijskoj upravi u Novom Pazaru na vidnom mjestu se nalazi obavještenje kojim se građani – Bošnjaci informišu o mogućnostima da ličnu kartu mogu dobiti i na bosanskom jeziku i latiničnom pismu, onako kako im Ustav i zakoni ove zemlje garantuju.  

Kada su putne isprave odnosno pasoši u pitanju, smatram da je nepotrebno objašnjavati razliku između odrednica u vezi državljanstva “srpskog” odnosno državljanstva “Republika Srbija”. Bošnjaci su kao i svi građani ove zemlje, državljani Republike Srbije, kako i u članu 38. Ustava Republike Srbije jasno stoji. Dakle, nije državljanstvo srpsko, nego državljanstvo Republike Srbije

Bošnjaci nisu „ostale” nacionalnosti, kakva im se mogućnost izjašnjavanja pri vađenju dokumenata nudi, pa očekujem od Ministarstva unutrašnjih poslova da ispoštuje Ustav do kraja i omogući svim građanima ove zemlje, da i u policijskim upravama mogu iskazati svoju nacionalnu pripadnost. 

Međutim, opet se postavlja pitanje: Šta je sa ostalim sandžačkim gradovima u kojima je u ravnopravnoj službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo i  kada će se Ustav i Zakon ispoštovati do kraja na cijeloj teritoriji ove zemlje? 

Nama se i prije, a i poslije javne kritike upućene na račun MUP-a u vezi izdavanja dokumenata javio veliki broj građana, neprijatno iznenađenih odgovorima službenika kada su tražili ličnu kartu na svom maternjem, bosanskom jeziku i latiničnom pismu. 

I ponovo, pozvao bih sve Bošnjake da se u što većem broju upišu u poseban bošnjački birački spisak. 

Pozivam, znači, sve Bošnjake koji se do danas nisu upisali da se upišu, dok oni koji su se već upisali nemaju potrebe da se ponovo upisuju, jer će im rješenja o upisu biti dostavljena nakon 9. marta ove godine. 

Stranka demokratske akcije Sandžaka je još prije četiri mjeseca krenula u kampanju upisa Bošnjaka i zadovoljni smo odzivom, jer smo prvi od svoja dva cilja ispunili, upisali smo potreban broj Bošnjaka da bi se izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće održali neposredno.

Drugi cilj će također, ubeđeni smo, biti ostvaren, a to je potpuni nacionalni konsenzus po ovom pitanju i upis svih Bošnjaka u poseban birački spisak.

Iskoristio bih priliku i pozdravio skorašnje uključenje i nekih nevladinih organizacija i  udruženja građana u ovaj posao, ka postizanju ovog drugog cilja."

 

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP