Učitavanje sajta

Vijesti

Promovisan „Kalendar – značajni datumi“

Promovisan „Kalendar – značajni datumi“

Promovisan „Kalendar – značajni datumi“

U sklopu obilježavanja 24. godišnjice osnivanja i postojanja Stranke demokratske akcije Sandžaka promovisana je i publikacija „Kalendar - značajni datumi“. Publikacija sadrži opis događaja iz historije Bošnjaka i historije Sandžaka. Datumi koji su navedeni u Kalendaru su značajniji od ostalih događaja i obilježili su vrijeme za nama i u našoj bogatoj historiji imaju istaknutije mjesto od ostalih i ova publikacija služi kao svojevrstan podsjetnik na njih.

Mnogo je događaja koji su, na ovaj ili onaj način, obilježili vrijeme, ostavili značajan trag na život Bošnjaka u Sandžaku i sam Sandžak, imali značajne posljedice na dalja historijska kretanja i događaje i u velikoj mjeri usmjeravali tok historije, kako ovog područja tako i njegovog šireg okruženja. Najčešći datumi kojih se sjećamo su oni vezani za određene "velike" događaje, historijske trenutke koji su ostavili neizbrisive tragove na život Bošnjaka i svih ostalih koji žive na ovom području, događaje koje pamtimo, slavimo ih, ili su nam, pak, opomena.

Kalendarom značajnih događaja iz historije Bošnjaka i historije Sandžaka, Stranka demokratske akcije Sandžaka, na svoj 24-ti rođendan, ukazuje na pojedine događaje, koji su, po našem sudu, značajniji od ostalih, događaje koji su obilježili vrijeme za nama, datume koji u našoj bogatoj historiji imaju istaknutije mjesto od ostalih.

Ako želimo da nam se historija "ne ponavlja" i da nas svaki put "sve više ne košta", moramo je znati, pamtiti je, bilježiti i na adekvatan način je se sjećati i obilježavati je.

Ova publikacija ima za cilj da neke od najznačajnijih događaja iz historije Bošnjaka i historije Sandžaka sačuva od zaborava, kako bi ih znali i na njih se podsjećali, kako bi oni bili svima i uputa i pouka, kako bi vrijeme cijenili na osnovu onoga što se u njemu desilo i kako bi, na osnovu toga, za generacije koje dolaze gradili neki bolji, perspektivniji, sigurniji i izvjesniji put, što je, svakako, i misija Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Iz predgovora Muhedina Fijuljanina, autora i urednika

Kalendar - Značajni datumi

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP