https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Predavanje “Institucije EU” - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Predavanje “Institucije EU”

Predavanje “Institucije EU”

Predavanje “Institucije EU”

Predsjednik SDA Sandžaka i minister u Vladi Srbije Dr. Sulejman Ugljanin sa saradnicima danas je na fakultetu za bankarstvo, finansije i osiguranje prisustvovao predavanju dr Milana Zver, evropskog poslanika na temu "Institucije EU".

Strateško pitanje za Evropsku uniju (EU) u narednom periodu je da li će ekonomski i politički biti konkurentna Americi i razvijenim azijskim zemljama, izjavio je danas poslanik Evropskog parlamenta Milan Zver.

"Imamo kulturu - najviše filmova je snimljeno u Evropi, napisano je najviše knjiga i najviše muzike, najviše sportskih medalja je osvojeno u Evropi", rekao je Zver na predavanju o institucijama EU koje je na Institutu ekonomskih nauka održao studentima Beogradske bankarske akademije.

"Mnogo ulažemo u čoveka", dodao je Zver, "jer postoji evropski socijalni model koji nije neoliberalan i koji brine o pojedincu, ali, ključno je pitanje da li je to dovoljno da EU bude konkurentna ostalim regionima". On je ukazao da se u EU trenutno "bije bitka" između konzervativnog i progresivnog koncepta razvoja EU.

"Prvi koncept želi da države članice budu jače u procesu donošenju odluka, dok drugi smatraju da EU treba više da se integriše, da ima jači centar ali i sopstvene finansijske resurse", objasnio je Zver. Budžet EU se formira iz budžeta svake zemlje članice, objasnio je, i napomenuo da trenutni budžet EU iznosi 130 milijardi evra. Oko 30 odsto te sume ide na poljoprivredu, 10 odsto na razvoj ruralnih oblasti i životnu sredinu, dok se manje od dva odsto, kako je rekao, troši na pravosuđe i bezbednost.

Zver je ukazao da će, pošto je Srbija dobila status kandidata, uloga Evropske komisije u distribuciji novca iz predpristupnih fondova EU biti manja. "Sami ćete raspolagati tim sredstvima i sami ćete organizovati nadzor projekata unutar pet statističkih regiona u Srbiji", rekao je Zver.

Dr Milan Zver nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji na poziv dr Sulejmana Ugljanina, ministra u Vladi Republike Srbije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37