Učitavanje sajta

Vijesti

Ugljanin: Turci od “Jat ervejza” prave "Balkan ervejz"

Ugljanin: Turci od “Jat ervejza” prave

Ugljanin: Turci od “Jat ervejza” prave "Balkan ervejz"

Turski avioprevoznik "Turkiš erlajnz" spreman je da od 1. marta uđe u aranžman sa "Jat ervejzom" s ciljem formiranja balkanske aviokompanije koja bi se zvala "Balkan ervejz", rekao je Tanjugu ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Ugljanin, koji se upravo vratio iz Turske gdje je imao razgovore sa više resornih ministara, tvrdi da su Turci spremni na saradnju sa Srbijom na svim nivoima i u svim oblastima.
Na nama je, rekao je Ugljanin, sada da okončamo određene pripreme i da "tačno znamo šta hoćemo da privatizujemo, šta da prodamo, kao i sa kim želimo da gradimo firmu".
"U Turskoj vlada pozitivno raspoloženje prema Srbiji, a cilj posjete je bio početak realizacije svih medjudržavnih sporazuma potpisanih oktobra 2009. godine", naveo je Ugljanin u intervjuu Tanjugu.

On kaže da je u Turskoj naišao na "otvoren vrata", da je sa "Turkiš ervejzom" potvrdjena saradnja "bez ikakvih uslova i preduslova", a slično je i u drugim oblastima, uključujući poljoprivredu.
Ugljanin je rekao da je dogovoreno i zajedničko učešće jedne turske kompanije i "Goše" iz Smederevske Palanke na egipatskom tenderu za izradu 200 vagona, što bi, kako je rekao, bio tek početak saradnje. Broj vagona bi kasnije bio uvećan, uz mogućnost da Srbija angažuje veliki broj kooperanata.


"Riječ je o historijskom poslu koji bi mogao biti dugoročan", naveo je Ugljanin.
On je podsjetio i da su Turci u potpunosti spremni da već od proljeća započnu gradnju autoputa od Požege do južnog Jadrana.
Ne skrivajući zadovoljstvo zbog činjenice da će dio tog autoputa prolaziti kroz Sandžak, Ugljanin je naveo da će izgradnjom te saobraćajnice Srbija postati prioritetni evroski koridor za izlazak na Sredozemlje.


Ministar je rekao da je tokom dvodnevog boravka u Turskoj video i mogućnost saradnje u oblasti poljoprivrede, imajući u vidu da je ta zemlja u ovom trenutku po poljoprivrednoj proizvodnji osma na svijetu.
Srbija je, kazao je on, dobila novu podršku i od Turske agencije za obnovu i razvoj (TIKA), koja je do sada investirala u osam projekata u Sandžaku i sedam u drugim dijelovima Srbije.


Izvor: Tanjug

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP