https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDP izgubila većinu - Sačuvaćemo izbornu volju građana Novog Pazara - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDP izgubila većinu - Sačuvaćemo izbornu volju građana Novog Pazara

SDP izgubila većinu - Sačuvaćemo izbornu volju građana Novog Pazara

Stranka demokratske akcije Sandžaka podnijela je zahtjev za poštovanjem izborne volje građana Novog Pazara i proglašenju izbornih rezultata u skladu sa zakonom, po kojima je opozicija osvojila većinu.

„Ukoliko Gradska izborna komisija ne proglasi izborne rezultate do večeras u 22:00 sati pozivamo građane da od sutra od 15:30 sati ispred zgrade Gradske uprave Novog Pazara otpočnemo proteste za odbranu izborne volje“, izjavio je Ahmedin Škrijelj, predsjednik Ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar.

Izjavu Ahmedina Škrijelja prenosimo u cjelosti

„Na juče sprovedenom izborima ustanovili smo krađu glasova i grubu povredu izborne volje građana.

Ovaj izborni proces u Novom Pazaru počeo je nezakonito od formiranja privremenog organa grada Novog Pazara, kada je Vlada Republike Srbije protivno Ustavu i zakonu oformila nelegalan privremeni organ bez predstavnika odborničkog kluba SDA Sandžaka.

U skladu sa tim sve odluke ovog privremenog organa su nezakonite.

Taj nelegalni organ je rukovodio svim aktivnostima u ovom izbornom procesu pri čemu je došlo do krađe glasova, prekrajanje izborne volje građana Novog Pazara i grubog kršenja izbornog zakona.

U više od jedne trećine biračkih mjesta utvrđene su nezakonite radnje.

Gradska izborna komisija je nakon zatvranja biračkih mjesta protivzakonito prepustila pojedincima vreće sa izbornim materijalom, koji su sa njim raspolagali na nepoznatom mjestu, van službenih prostorija, sve do 5:30 sati narednog dana.

Želimo da istaknemo sumnju da se među 1.700 nevažećih listića nalaze naši glasovi koji su nezakonito poništeni.

I poslije svega toga na najgrublji način je gradska izborna komisija prekršila član 62. Zakona o lokalnim izborima prilikom raspodjele mandata izbornim listama. Na taj način su kršenjem izborne volje pokušali da uspostave vlast suprotno izraženoj volji građana Novog Pazara.

Na osnovu zapisnika sa biračkih mjesta proglašavamo izbornu pobjedu opozicionih stranaka: SPP sa 12 odbornika, SDA Sandžaka sa 10 odbornika i Građanski pokret Sandžaka sa 2 odbornika, koji zajedno imaju najmanje 24 mandata, što predstavlja većinu u Skupštini grada Novog Pazara.

Pozivamo predsjednika Izborne komisije grada Novog Pazara Radoslava Milića da poštuje zakon, da se odupre pokušajima prekrajanja izborne volje građana Novog Pazara i da objavi ove izborne rezultate najdalje večeras do 22 sata. U suprotnom će preuzeti odgovornost za sve neželjene posljedice koje nastanu.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP