https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Tražimo zakonito imenovanje privremenog organa - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Tražimo zakonito imenovanje privremenog organa

Tražimo zakonito imenovanje privremenog organa

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin uputio je danas zahtjev ministru državne uprave i lokalne samouprave dr. Aleksandru Martinoviću, u kojem traži da se predstavnik odborničkog kluba SDA Sandžaka u skladu sa zakonom imenuje u privremeni organ grada Novog Pazara.

Pismo predsjednika SDA Sandžaka, prenosimo u cjelosti:

„ Uvaženi gospodine ministre Martinović,

Stranka demokratske akcije Sandžaka obratila Vam se 27. oktobra 2023. godine sa zahtjevom da se u privremeni organ grada Novog Pazara imenuje predstavnik odborničkog kluba SDA Sandžaka.

Uvidom u dokumentaciju koju je sekretar Skupštine grada Novog Pazara dostavio Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, utvrdili smo da su Vašem ministarstvu dostavljeni podaci koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, na osnovu kojih se može donijeti nezakonito rješenje o imenovanju privremenog organa grada Novog Pazara.

Shodno tome, obavještavamo Vas da su u Skupštni grada Novog Pazara, koja broji ukupno 47 odbornika, obrazovana 4 (četiri) odbornička kluba i to:

  1. Odbornički klub „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“ koji ima 21 odbornika odnosno 44,7 % od ukupnog broja odbornika.
  2. Odbornički klub Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“ koji ima 11 odbornika odnosno 23,4% od ukupnog broja odbornika.
  3. Odbornički klub SDA Sandžaka koji ima 9 odbornika odnosno 19,1% od ukupnog broja odbornika.
  4. Odbornički klub „Aleksandar Vučić – Ivica Dačić – Za našu decu“ koji ima 6 odbornika odnosno 12,8% od ukupnog broja odbornika.

U periodu od 17. avgusta 2020. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva nije došlo do obrazovanja drugih odborničkih klubova što se može utvrditi i u zapisnicima sa sjednica Skupštine grada Novog Pazara.

Shodno navedenoj političkoj i nacionalnoj strukturi Skupštine grada Novog Pazara, sastav privremenog organa trebao bi imati sledeću političku i nacionalnu strukturu u skladu sa članom 86. stav 6. Zakona o lokalnoj samoupravi, i to:

- Odbornički klub „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“ 2 (dva) člana privremenog organa;

- Odbornički klub „Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“ 1 (jedan) član privremenog organa;

- Odbornički klub „SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin“ 1 (jedan) član privremenog organa

- Odbornički klub „Aleksandar Vučić – Ivica Dačić – Za našu decu“ 1 (jedan) član privremenog organa.

Imajući u vidu naprijed navedeno tražimo da se Stranci demokratske akcije Sandžaka omogući ostvarivanje zakonom utvrđenog prava na zastupljenost u privremenom organu grada Novog Pazara“ .

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP