https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Jedinstvo i odgovornost - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Jedinstvo i odgovornost

Jedinstvo i odgovornost

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je redovnu konferenciju za medije na kojoj je tema bila aktuelni kontinuirani protesti u Republici Srbiji, pod nazivom Srbija protiv nasilja.

Izjavu predsjednika Ugljanin prenosimo u cjelosti:

„Ovo je jedan od najznačajnijih događaja koji animira građane Srbije i predstavlja valjan osnov za raskid sa lošom prošlošću i daje nadu da su u Srbiji moguće pozitivne promjene i sigurnu budućnost.

Ovi protesti predstavljaju kulminaciju nezadovoljstva građana Srbije sa višedecenijskom, nasilničkom i militantnom politikom u Srbiji.

Nepostojanje vladavine prava, nepostojanje jednakosti pred zakonom, nasilničko ponašanje vladajućih struktura, privatizacija države i paralelne strukture vlasti koje u svim državnim organima decenijama vladaju, a za svoje postupke nikome ne odgovaraju energija su koja pokreće građane Srbije da izađu na proteste.

Ključne riječi i poruke ovih protesta su: jedinstvo i odgovornost. Jer samo jedinstveni građani Srbije mogu da se izbore za svoja prava i traže odgovornost vladajućeg režima za stanje u kojem se zemlja nalazi.

Na ovo neodrživo stanje SDA Sandžaka decenijama ukazuje preko svojih legalno izabranih predstavnika i organizacijom masovnih protesta u Sandžaku.

Na masovnim protestima građana u Sandžaku, SDA Sandžaka je ukazivala na opasnost od paralelnih struktura vlasti u državnim organima Srbije, koje uništavaju državu kao što maligno tkivo uništava ljudski organizam.

  1. januara 2014. godine – „ Za pravnu sigurnost i evropsku budućnost“
  2. februara 2015. godine – „Za pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, za evropsku budućnost “
  3. januara 2016. godine – „Pravda za Sandžak“
  4. januara 2017. godine – „Za pravnu sigurnost, vladavinu prava i jednakost pred zakonom“
  5. marta 2018. godine – „Skup za slobodu i sigurnu budućnost“
  6. decembar 2018. godine – Protestna šetnja „100 godina okupacije Sandžaka 1918-2018“
  7. decembar 2019. godine – Protestna šetnja „ Za sigurnu budućnost - Sandžak se budi“

Podsjećam da su sve ove naše proteste i zahtjeve vladajuće strukture, preko režimskih medija i njihove podaničke stranke u Sandžaku predstavljale kao neprijateljstvo SDA Sandžaka protiv Srbije i srpskog naroda, što nije tačno.

To su danas ključne riječi na masovnim protestima građana Srbije protiv nasilja.

Nažalost, povod za ove proteste bili su, oružani zločin nad učenicima Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i drugi oružani masakr u kome su živote izgubili takođe nedužni građani u Mladenovcu.

Stranka demokratske akcije Sandžaka, kao parlamentarna stranka u Republici Srbiji, preko svojih legitimno izabranih predstavnika u Vladi Srbije, Skupštine Srbije, a ranije i u Saveznoj skupštini SRJ i SCG, decenijama ukazuje na organizovan državni teror srpskih vlasti nad Bošnjacima Sandžaka sa zahtjevom da se zločini nad Bošnjacima rasvijetle i zločinci kazne.

Nažalost, pripadnici državnih organa nisu imali ni minimum razumjevanja prema našim zahtjevima.

O svemu ovome detaljno i blagovremeno smo upoznali predstavnike Evropske unije, Amerike i Ujedinjenih nacija sa ciljem da se obezbijede zaštitni mehanizmi da se Bošnjacima ovo više nikada ne ponovi.

Nažalost, ni međunarodna zajednica do sad nije pokazala interes da se izgrade efikasni zaštitni mehanizmi kako se u budućnosti ne bi ponovio ovakav državni teror i zločin nad Bošnjacima.

U manjinskom akcionom planu Republike Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, nije uključena nikakva obaveza Republike Srbije da rasvijetli ove zločine i obezbjedi stabilne mehanizme da se ovo više nikada ne ponovi.

Uvijek pod izgovorom da vi Bošnjaci Sandžaka niste jedinstveni i nemate iste zahtjeve.

Ključne riječi svih ovih protesta, kao što sam i gore naveo, a koje predstavljaju rješenje za uspjeh, su jedinstvo građana Srbije i odgovornost izabranih predstavnika na svim nivoima u zemlji.

Sve isto važi i za Sandžak. Prvenstveno odgovornost leži na građanima Sandžaka, da dobro razmisle kome daju svoje povjerenje na izborima i pod dva, da prate njihov rad izabranih i traže odgovornost, prije nego što nastupe nepopravljive posljedice. Za sve ovo je prvenstveno potrebna pravna država, da bi oni koji pronevjere povjerenje građana i zloupotrebe vlast krivično i materijalno odgovarali.“

Na kraju je predsjednik Ugljanin iskoristio priliku da u ime SDA Sandžaka, svim vjernicima čestita Kurban bajram.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP