https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Mreža bošnjačkih poslanika na Balkanu | Video - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Mreža bošnjačkih poslanika na Balkanu | Video

Mreža bošnjačkih poslanika na Balkanu | Video

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktivnostima na uspostavljanju Mreže bošnjačkih poslanika na Balkanu. Izjavu prenosimo u cjelosti:

„Danas želim da vam predstavim inicijativu koju smo pokrenuli za formiranje foruma/mreže bošnjačkih narodnih poslanika na Balkanu, tj. u državama nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

Taj forum, odnosno mreža je zamišljena kao nadstranačka nacionalna koordinacija nosilaca bošnjačkih mandata u parlamentima svih država regiona, čiji je fokus djelovanja usmjeren na produbljivanje i jačanje veza sa matičnom državom Bosnom i Hercegovinom.

Cilj nam je da kao poslanička mreža institucionalizujemo komunikaciju sa svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, sa svim legitimnim nosiocima izbornih funkcija, kako bi istakli značaj i stavili do znanja koliko je jaka Bosna i Hercegovina važna za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

Jedna od uloga ove mreže bila bi harmonizacija naših unutarbošnjačkih odnosa kao važan korak u našem političkom sazrijevanju.

Obaveza svih nas, na tako visokom nivou predstavljanja kao sto je parlament, je da imamo tačke oko kojih ne smijemo imati sporenja i na kojima ćemo svi biti na jednoj strani.

Ujedno mreža bi takodje u mnogome doprinijela pomirenju, harmonizaciji odnosa i povezivanju izmedju država i naroda na Balkanu.

Ujedno želimo da na ovaj način izvršimo pozitivan politički pritisak na institucije Bosne i Hercegovine da u bilateralnim odnosima sa našim državama u kojima Bošnjaci žive i djeluju zauzme ulogu matične države i kao takva bude garant zaštite vitalnih interesa Bošnjaka ma gdje oni živjeli.

Ovo je takodje i zahtjev međunarodnoj zajednici, u prvom redu EU, kojoj težimo kao države, da i ona prepozna Bosnu i Hercegovinu kao matičnu državu, tj. zainteresovanu stranu kada je u pitanju zaštita vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda.

Upravo analizirajući posljednja politička dešavanja u regionu, došli smo do nekoliko važnih zaključaka zbog kojih smo odlučili da zauzmemo proaktivnu ulogu i pokrenemo nekoliko inicijativa kao naš odgovor na političke prilike nastale na Balkanu, da zauzmemo stavove i preduzmemo konkretne korake u cilju zaštite interesa bošnjačkog naroda.

Naša polazna tačka je činjenica da je Bosna i Hercegovina matična država svih Bošnjaka, medjutim u ostvarivanju svog prava na posebne i specijalne veze sa svojom matičnom državom mi se susrećemo sa brojnim preprekama.

Bošnjacima izvan Bosne i Hercegovine je onemogućeno da na bilo koji način institucionalno sarađuju sa svojom matičnom državom.

U tom smislu, želim da vas obavijestim i da su u toku naši razgovori i kontakti sa svim bošnjačkim partijama i poslanicima u državama regiona.

Trenutno vodimo konsultacije oko platforme i tehničkog organizovanja.

Zainteresovanost postoji kao i želja da izgradimo jak i stabilan mehanizam ovakve političke koordinacije.

U ovom trenutku Bošnjaci izvan Bosne i Hercegovine su jedini narod koji iza sebe nema državu koja bi u punom kapacitetu bila u poziciji da se na bilateralnom nivou bavi zaštitom interesa ovog naroda.

Brojni su primjeri u kojima se Srbija pojavljuje kao zaštitnik prava Srba, bilo da se radi o Srbima u Bosni, na Kosovu, Crnoj Gori, što je sasvim legitimno, ali se postavlja pitanje, zašto se to isto pravo osporava Bosni i Hercegovini kada su u pitanju Bošnjaci.

Zato nas zabrinjavaju procesi koji imaju za cilj slabljenje Bosne i Hercegovine, poput implementacije izbornih rezultata na izborima u BiH 2. Oktobra prošle godine, nakon što je Visoki predstavnik na kraju izbornog dana izvršio izmjenu izbornog zakona na štetu bošnjačkog naroda kojom se ovaj narod stavlja u inferioran položaj, a glasovi i politički uticaj Bošnjaka potpuno devalviraju.

Forum koji smo inicirali ima za cilj da pruži odgovor i pravedan model za uspostavljanje trajnog i stabilnog mira na Balkanu.“

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37