Učitavanje sajta

Vijesti

Normalizacija odnosa Srbije i BiH

Normalizacija odnosa Srbije i BiH

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin, održao je danas redovnu Press konferenciju na kojoj su teme bile: 

  1. Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije,
  2. Podrška smijenjenim tužiteljkama i
  3. Rješavanje statusa bošnjačkog naroda na prostoru bivše SFRJ;

Na samom početku obraćanja medijima predsjednik Ugljanin je izrazio žaljenje zbog tragedije koja je juče zadesila grad Novi Pazar.

"U požaru smo izgubili 4 mlada života, što je nanijelo težak bol svim građanima Novog Pazara. Iskreno se saosjećamo sa bolom porodice i roditelja kojima želim brz i uspješan oporavak" - rekao je predsjednik Ugljanin.

- Tekst obraćanja Predsjednika SDA Sandžaka sa današnje Press konferencije prenosimo u cjelosti:

1. SDA Sandžaka pozdravlja postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, to predstavlja veliko olakšanje za sve građane Sandžaka, koji su više decenija bili taoci političkih tenzija između Srbije i Kosova.

Pozivamo predsjednika Srbije da pokrene postupak za rješavanje statusa Bošnjaka Sandžaka i Albanaca Preševske doline u skladu sa međunarodnim standardima i time nametne poželjan princip za rješavanje statusa Srba, Bošnjaka i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

2. SDA Sandžaka pozdravlja održani skup podrške smijenjenim tužiteljkama u Beogradu. Stanje u tužilaštvu oslikava realno stanje u pravosuđu, policiji i svim drugim službama sa javnim ovlašćenjima u Republici Srbiji, uključujući zdravstvo, obrazovanje i socijalno, koje su direktni mehanizmi za kontrolu biračkog tijela od strane vladajućeg režima.

Mi kao Stranka decenijama, na sve moguće legalne načine ukazujemo na državni teror nad Bošnjacima u Sandžaku, koji se provodi preko pravosudnih organa, policije i srpskih službi državne bezbjednosti.

Problem je u paralelnim strukturama vlasti u Srbiji koje imaju suštinsku vlast, veliku moć i neprekidni kontinuitet od 1990. godine.

U skladu sa tim raduje nas odlučnost hrabrih tužiteljki koji održavaju savjest normalnih građana Srbije i daju nadu u uspostavljanju pravne države u Srbiji.

3. SDA Sandžaka kao parlamentarna stranka bošnjačkog naroda u Srbiji, zapaža da se u Bosni i Hercegovini od izbora 2. oktobra 2022. godine, pri implementaciji izbornih rezultata u BiH, favorizuje se velikosrpska i velikohrvatska nacionalna politika na štetu građanskog koncepta u BiH.

Ovo podsjeća na dogovor Milošević-Tuđman iz Karađorđeva o podjeli BiH: „Pravićemo se da Bošnjaci uopšte i ne postoje“.

U tom smislu Visoki predstavnik OHR u BiH na kraju izbornog dana, 02. oktobra 2022. godine izvršio je izmjenu izbornog zakona direktno na štetu bošnjačkog naroda, građana bosanaca i građanskog koncepta BiH.

Građanska BiH je vitalni nacionalni interes svih Bošnjaka u novonastalim državama na prostoru bivše SFRJ.

Smatramo da za pravedan i trajan mir i saradnju na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjini ili zajednici. 

 

- Pogledajte video kompletne konferencije za medije:

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP