https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Relativizacija prijetnji bošnjačkom narodu | Izgraditi povoljnu političku klimu u Sandžaku - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Relativizacija prijetnji bošnjačkom narodu | Izgraditi povoljnu političku klimu u Sandžaku

Relativizacija prijetnji bošnjačkom narodu | Izgraditi povoljnu političku klimu u Sandžaku

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin govorio je danas na konferenciji za medije o relativizaciji genocidnih prijetnji koje su upućenje od strane policajaca MUP-a Srbije Bošnjačkom narodu Sandžaka, a praćene su dodatnim omalovažavanjem i vrijeđanjem Bošnjaka, kao i pripremama za predstojeće parlamentarne i predsjedničke izbore u Srbiji.

Postupanje državnih organa usmjereno na relativizaciju prijetnji bošnjačkom narodu

„SDA Sandžaka kao zvanično registrovana stranka, da predstavlja, zastupa i štiti prava i interese Bošnjačkog naroda u Srbiji.

Kao politička stranka nismo dobili nikakav odgovor državih organa, niti su naši Poslanici dobili odgovor na zahtjeve po istom pitanju.

I ako se radi o direktnoj genocidnoj prijetnji bošnjačkom narodu Sandžaka od strane pripadnika oružanih snaga Srbije postupanje najviših državnih organa je bilo usmjereno na relativizaciju ovog neprijateljskog čina zasnovanog na nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj mržnji i netrpeljivosti.

Koordiniraim aktivnostima režimskih medija, predsjednika Republike Srbije, Vlade i ministra unutrašnjih poslova izvršena je potpuna marginalizacija objave rata Bošnjačkom narodu Sandžaka.

Nakon zahteva UN da se provede istraga po ovom pitanju očekujemo ozbiljan i adekvatan pristup u rješavanju ovog nedjela u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje.

Tolerantan odnos najviših državnih organa Srbije prema zločinima nad Bošnjacima 90-tih uključujući i ove genocidne prijetnje, predstavlja objektivnu prijetnju za biološki opstanak Bošnjaka u Sandžaku.

Ovaj izraz mržnje i neprijateljstva izražen kroz genocidnu jasno izraženu prijetnju traži adekvatnu brzu reakciju državnih organa Srbije i Međunarodne zajednice UN, Savjeta Evrope, USA, EU, OEBS, i drugih fakrora odgovornih za međunarodni mir.

Ne  može se tolerisati podržavanje genocida, slavljenje genocida, veličanje zločinaca odgovornih za genocid. Prisvajanje teritorija na kojima je izvršen genocid u Bosni i Hercegovini i Sandžaku također, protjerivanjem civilnog stanovništva. Upisivanjem kako predsjednik Srbije kaže „u svoje zemljišne knjige“. Bošnjaci u Sandžaku imaju samo tri opštine u Sandžaku imaju većinu, a da on u Bosni ima 63 opštine većinu. Računajući i sve one opštine na kojima su srpske oružane snage izvršile zločin genocida i protjerivanje civilnog stanovništva.

Utvrditi osnovne principe za izgradnju povoljne političke klime u Sandžaku

Usvajanjem izbornih zakona stvorili su se uslovi za raspisivanje izbora.

„Pozivamo sve političke Stranke koje djeluju u Sandžaku na utvrđivanje osnovih principa ponašanja i međusobne saradnje sa ciljem da zajedno izgradimo povoljnu političku klimu da birači mogu slobodno da izraze svoju političku volju.

Masovni protesti građana Srbije predstavljaju uvod u osnovni duh i smisao Parlamentarne demokratije a to je: „ dali smo vam podršku na izborima, izneverili ste obećanja i program-vratite nam mandat“.

To treba da nauče i birači i političke stranke u Sandžaku.

Glasanje na izborima je ugovor birača i političkih stranaka.

Građani glasanjem prenose svoj suverinitet na stranku i stranka stiče pravo ali i obavezu da provodi i ostvari predizborni program i da podnosi biračima periodični izveštaj, šta je  to ostvarila u određenom periodu.

Izgradnja demokratske pravne države, vladavine prava i jednakost pred zakonom je neophodna.

Hitno i neodložno obezbediti u Sandžaku pravo Bošnjacima na adekvatnu zastupljenost u sudstvu, policiji i tužilaštvu, prije izbora, ukoliko toga ne bude onda će se postaviti pitanje regularnost izbora.

To bi bio prvi korak u vraćanju povjerenja u državne organe.

Da bi se ostvarili ovi ideali u praksi potreban je odgovarajuči strepen političke kulture i odgovornosti stranaka u Sandžaku.

U tom smislu SDA Sandžaka poziva sve političke stranke sa sandžačkim predznakom, udruženja građana i druge organizacije da uzmu aktivno učešće u stvaranju povoljne političke klime za održavanje predstojećih izbora.

Posebnu odgovornost snose tzv. bošnjačke političke stranke koje koriste izborne povoljnosti na osnovu manjinskih prava bošnjačkog naroda u Srbiji da nađu način o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima kako bi nakon ovih izbora građani Sandžaka, posebno Bošnjaci imali interes od izlaska na izbore, a ne štetu cijepanjem biračkog tijela.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37