https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Državni vrh podržava veličanje genocida | Video - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Državni vrh podržava veličanje genocida | Video

Državni vrh podržava veličanje genocida | Video

Narodna skupština Republike Srbije odbila je da na današnjem zasijedanju razmatra prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je predložila poslanička grupa manjina “Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka”.

Za usvajanje prijedloga da se na dnevni red uvrsti ova tačka dnevnog reda glasali si samo predstavnici predlagača, kao i tri poslanika Stranke pravde i pomirenja.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je obrazlažući prijedloženu rezoluciju kazao da su se stekli svi uslovi da ovakva Rezolucija bude razmatrana i usvojena u Skupštini Srbije.

“Ovo je zreo korak koji je neophodno napraviti zarad mira i dobrih odnosa izmedju sadašnjih i budućih generacija bošnjačkog i srpskog naroda. Da je ranije bilo političke mudrosti i hrabrosti, Srbija bi usvajanjem Rezolucije bila u znatno povoljnijem položaju nego što je danas, naročito zbog činjenice je Srbija prva zemlja koja je proglasena krivom za kršenje Konvencije UN-a o sprječavanju i kažnjavanju genocida”, kazao je tokom obraćanja.

On je istakao da je odnos svih civilizovanih zemalja prema pitanju Srebrenice danas potpuno jedinstven, te da je cilj Rezolucije o Genocidu u Srebrenici da se najoštrije osudi ali i da se zabrani svako negiranje genocida, njegovo veličanje i veličanje osudjenih ratnih zločinaca.

“Sve češće se u javnosti mogu čuti razni oblici veličanja genocida u Srebrenici, od sportskih manfestacija, raznih okupljanja, pa čak i do svadbenih veselja”, ocjenio je on i podsjetio da se prošle sedmice na rukometnoj utakmici, Crvene Zvezde i Novog Pazara desilo veličanje genocida od strane navijača beogradskog kluba, te da veliku odgovornost snosi i Skupština.

On je podsjetio kolege poslanike da je Rukometni klub Novi Pazar zbog toga i istupio iz svih takmičenja i država umjesto da reaguje, ona ćutanjem odobrava promociju ovakve ideologije na sportskim takmičenjima.

Imamović je dodao da je to upravo rezultat ohrabrenja koje svojim ponašanjem daje i sam državni vrh Srbije koji sami javno negiraju genocid.

Kako je rekao, ova rezolucija treba da bude odgovor zdravog društva na te pojave, ali prevencija da se iznova stvori svijest da se genocidom, etničkim čišćenjem i drugim ratnim zločinima prema jednom narodu može ostvarivati interes sopstvenog naroda i države.

“Ovi koji su sada najglasniji protiv rezolucije, najglasniji u negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca zapravo sprovode najveću kolektivizuju krivice”, ocjenio je na kraju obraćanja Imamović.

Izvor: SNEWS

Foto: SNEWS

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37